Nyheder

Tab dig med en kostplan

At gå ned i vægt er ikke nemt. Og med over halvdelen af den danske befolkning som overvægtig, er det noget der i den grad er behov for, selvom det kan være svært.

At gå ned i vægt kræver at du spiser mindre end du har behov for. Det kan du gør ved at tælle kalorier, skære et måltid fra som du normalt ville have spist. Eller fx at følge en eller anden form for kostplan eller madplan.

Fordelene ved at følge en kostplan er at alt er beskrevet ned til mindste detalje omkring hvad du skal spise, hvornår du skal spise det, og hvor mange gange i løbet af en dage du skal spise. Det kan være smart fordi du undgår selv at skulle tage beslutninger til din kost når du er presset, eller hvis overskuddet er lavt. På den måde kan du altså slå hovedet fra, og bare følge planen og så skal du nok tabe dig.

Ulemper ved kostplan

Der er dog også et par ulemper ved at følge en kostplan, de kommer her:

– Du lærer ikke at styre din appetit.

– Du slukker for dine sult og mæthedssignaler.

– Du lærer måske ikke noget selv om kalorier og makrofordeling.

Men du kan jo også starte med at følge eller bruge en kostplan som inspiration, og senere selv lære at styre dine kalorier og din makrofordeling. På den måde får du det bedste fra en kostplan som er struktur, og bygger videre med din egne erfaringer og din krops signaler.

Hvor mange kalorier skal jeg spise på en kostplan?

Alt efter hvor stor eller hvor lille du er skal du selvfølgelig finde en kostplan der passer til din kaloriefordeling. Hvis du er en kvinde på 60 kg og bare lige skal smide et par kilo, kan du godt gå helt ned til en kostplan på 1200 kcal. Men er du en større mand, der skal smide del kilo er det en god idé at starte noget højere, fx 18-2000 kcal. Alt efter hvor aktiv du er.

Skriv et svar