Rejser

Sri Lanka: Første vaccination på øen

Året var 1946, og Sri Lanka var en britisk koloni. Østaten havde været i krig med den indiske invasionshær siden begyndelsen af 1942, og briterne frygtede, at de ville miste kontrollen over deres koloni, hvis konflikten fortsatte meget længere. På denne baggrund lancerede regeringen i begyndelsen af 1946 en vaccinationskampagne for at bekæmpe en stor sundhedstrussel – kopper. For første gang i Sri Lankas historie blev der gennemført vaccination mod kopper i så stor skala. I april 1947 var næsten 97 procent af srilankanerne vaccineret mod denne dødelige sygdom. Som en del af sit program for at udrydde kopper fra øen sendte Storbritannien 25 millioner doser vaccine fra Indien til programmet. Alle indbyggere over seks år skulle vaccineres mod kopper på deres lokale sundhedscentre ved at bruge klude, der var gennemvædet af en opløsning af natriumcarbonat og vand som antiseptisk middel. Alle, der nægtede at blive vaccineret, blev udelukket fra skoler og andre offentlige aktiviteter i syv dage, eller indtil de havde fået behandling for sår på hænder eller ben, hvor de havde kløet sig i et forsøg på at fjerne de pusfyldte blærer på armene, som de havde fået ved at blive vaccineret uden handsker.

Hvordan truede kopper Sri Lanka?

Kopper var en dødelig sygdom, der kunne medføre blindhed og død. Den havde en høj dødelighed, og de tidlige symptomer blev ofte forvekslet med andre sygdomme og berettigede ikke til behandling. I Sri Lanka var der tilfælde af kopper i 1940’erne, som ifølge et skøn dræbte 13.000 mennesker. Regeringen er stolt af sin succes med denne kampagne for at udrydde kopper i landet ved hjælp af massevaccination.

Den britiske kampagne mod kopper

i Sri Lanka I 1946 iværksatte den britiske regering en vaccinationskampagne mod kopper i Sri Lanka. Østaten havde været i krig med Indien siden begyndelsen af 1942; de frygtede, at de ville miste deres koloni, hvis konflikten fortsatte meget længere. På denne baggrund iværksatte regeringen i begyndelsen af 1946 en vaccinationskampagne i så stor skala, at 97 % af srilankanerne var vaccineret i april 1947. På dette tidspunkt sendte Storbritannien 25 millioner doser vaccine fra Indien til kampagnen og havde forbudt alle, der nægtede at lade sig vaccinere, fra skoler og andre offentlige aktiviteter i 7 dage, eller indtil de havde fået behandling for sår på hænder eller ben, hvor de havde kløet sig i et forsøg på at fjerne pusfyldte blærer på armene efter at være blevet vaccineret uden handsker.

Vaccinationskampagne: Hvorfor var den så vigtig?

Vaccinationerne, der blev givet under kampagnen i 1946, var en del af et forsøg på at udrydde kopper i Sri Lanka. Kopper er en dødelig smitsom sygdom forårsaget af variola-virus og er meget smitsom. Verdenssundhedsorganisationen anslår, at vaccination har reduceret den globale dødelighed af kopper med 95 %.

Det første skridt mod udryddelse af kopper

i Sri Lanka Historien om den første vaccination i Sri Lanka kan bruges til at lære noget om de nuværende bestræbelser på at udrydde kopper. Kampagnen var tydeligvis en succes, idet det lykkedes at befri øen for sygdommen. Men hvad gjorde denne vaccinationskampagne så effektiv? Det er fordi kopper havde været et stort problem i årtier i Sri Lanka. Det betød, at folk havde haft tid til at vænne sig til vaccinen, og de var mere tilbøjelige til at stole på læger og sygeplejersker, da det var tid til at blive vaccineret. Og fordi kampagnen var rettet mod børn, ville mødre have været mindre tilbøjelige til at bekymre sig om, at deres barn blev vaccineret, hvis de så andre børn blive behandlet uden problemer. Faktisk var lokalbefolkningen så overbevist om effektiviteten af denne vaccinationskampagne, at folk begyndte at kalde den 18. april for “udryddelsesdagen”.

Dødeligheden af kopper faldt hurtigt efter vaccinationskampagnen

Vaccinationsprogrammet havde også andre fordele, f.eks. et fald i antallet af koppertilfælde. Dødeligheden som følge af kopper faldt fra 46 dødsfald pr. 100.000 indbyggere i 1945 til 3,2 dødsfald pr. 100.000 indbyggere i 1947. Da udbruddet endelig blev bragt under kontrol i 1948, erklærede øens øverste sundhedstalsmand, at “kampagnen og vaccinationen tilsammen har gjort Sri Lanka til et af de sikreste steder på jorden”.

Flere fordele ved en vaccinationskampagne

Sri Lankas regering mente, at en vaccinationskampagne ville bidrage til at mindske spredningen af kopper og forbedre folkesundheden. Der er flere fordele ved en vaccinationskampagne, herunder en reduktion af antallet af dødsfald og tilfælde i forbindelse med kopper samt eliminering af smitteoverførsel af sygdommen.

 

Vigtigheden af vaccinationer- 1. Vaccination er et vigtigt skridt i bekæmpelsen af sygdomme og en af de mest effektive måder at forebygge epidemier på. 2. Der er sygdomme som kopper, der kan være meget dødbringende. 3. Vacciner administreres typisk af sundhedspersonale, hvilket betyder, at det er vigtigt at have et veluddannet sundhedspersonale.

Konklusion

Selv om udryddelsen af kopper endnu ikke er afsluttet, er Sri Lanka det første land i verden, der har gennemført en vaccinationskampagne mod sygdommen. Dette er vigtigt, fordi det viser, at lande ikke er immune over for truslen om en global pandemi.

Skriv et svar