Nyheder

Ravjagt ved vestkysten

Ravjagt – hvad er det ?

Ser vi på vore dage og går små 10 år tilbage så foregik ravjagten uden ravlygter og det nærmeste lygte vi kom var dem der søgte Rav om natten og de medbragte en almindelig lommelygte. De seneste år har udvilklingen indenfor Ravlygter været stor og især efter vi startede en produktion af Ravlygter her i Danmark. Interessen for at komme ud i naturen har aldrig været større end idag og er man ikke lige til motion i et fitness center så er turene på stranden et alternativ. 

Ravjagt er for hele familien

Ravjagt kan alle deltage i men især børnene syntes det er en sjov leg samt hyggeligt at komme til stranden sammen med mor og far eller måske bedsteforældrene. I mørket er de fleste ishuse og andre ting der trækker i børnene lukket og de skal i stedet forholde sig til mørket og selvfølgelig skattejagten og børn der selv finder Rav har denne oplevelse til at sidde længe og de vil ofte berette om deres Ravjagt og det Rav de fandt – især hvis far og mor ikke fandt noget. Samtidig kommer børnene væk fra de dagligdags ting som kan trække i os alle – mobiltelefoner og tablets samt mange andre ting der ikke findes ved stranden og når førtst Ravjagten er startet har de glemt alt om mobiltelefonen.

Om rav

Det rav, som man samlede i stenalderen, stammer fra enorme skovområder, der for 55-35 millioner år siden havde spredt sig ud over store dele af det nuværende Nordeuropa. Rav er hærdet harpiks, som nogle træsorter har svedt ud. Harpiksen dryppede ned i skovbunden, hvor det efter flere tusinde år hærdede og blev til rav.
Rav er forstenet harpiks og er let at kende på sin farve, og fordi rav er blødere og lettere end andre sten. Det meste af det rav, der skyller op som små sten på de danske strande, menes at stamme fra Østersøområdet. Rav kan indeholde spor af tidligere tiders liv, f.eks. frø og insekter. Rav har en lang og omfattende kulturhistorie, bl.a. som tidligt smykkemateriale.

Jagt på rav hører Vestkysten til. Du kan dog også være heldig ved Danmarks øvrige kyststrækninger. Alle bør unde sig den oplevelse at finde en stump – stor eller lille – af den varmt glødende solmættede hilsen fra fortidens skove.

Betydelige forekomster kendes fra tidlige oligocæne havaflejringer i Litauen. Rav antages at være dannet for ca. 57-35 mio. år siden i skove i Østersøområdet og herfra at være skyllet ud i havet i Oligocæn. Den væsentligste del af ravet ved de danske kyster formodes at stamme fra Østersøområdet. I ravhandelen skelnes der mellem forskellige farvenuancer og gennemsigtighedsgrader. Rav er ofte uklar og skyet pga. luftblærer, derfor skal klar rav være helt gennemsigtig uden slørede partier. Særlig eftertragtet er rav med indesluttede dyr, oftest insekter. Farven varierer normalt fra vandklar gullig til rødligbrun, men rav kan være hvidlig og i sjældne tilfælde grøn eller blå. Grøn rav varierer i farve fra sortgrøn og olivengrøn til æblegrøn; blå rav kan være stålblå eller himmelblå. Der findes mange forskellige efterligninger af rav.


Skriv et svar