Hus & have

Indretning stue – Sådan får du en lysere stue uden at bygge om

Her er arkitektens gode råd til en lysere stue.

Mal med blank maling

Et simpelt trick til at få lyset længere ind i stuen er, at anvende en maling med høj glans. Et loft der er jævnt, kan sagtens klare en høj glas og give nogle spændende reflektioner. Dette vil give mere lys, da lyset kastes rundt af den reflekterende maling.

Du kan også opnå den samme effekt ved at opsætte et eller flere spejle, men de fylder visuelt mere i indretningen.

Undgå mørke møbler

Det lyder måske lidt kedeligt, men pas på med hvor mange mørke materialer du indretter stuen med. Mørke møbler vil både visuelt og konkret optage lys fra rummet. Vælg gerne lyse naturmaterialer som eg, bøg, bambus og rattan, for at få materialer der virker bløde og rare.

Pas på med farver på væggene

Selvom det er smukt og moderne, skal du holde igen med farverne på væggene, hvis du har et hus med en mørk stue. Vælg i stedet helt hvid eller meget lyse nuancer og suppler med få kontraster, for ikke at optage lyset.

Hjælp lyset på mørke dage

Selvom det er ærgerligt kan det godt betale sig at opsætte nogle gode lyskilder, som kan supplere dagslyset på kedelige dage. Køb nogle LED med en behagelig gullig nuance og vælg dem der kaldes dagslys.

Psykologisk kan det være smart at placere dem usynligt, og på den måde snyde oplevelsen af døgnrytmen. Det er nemlig ikke sundt at være i dunkle rum for længe ad gangen. Det påvirker vores humør og kan give søvnproblemer.

Klog indretning i hjemmet

Foruden viden om dagslys, kan det være en god ide at sætte sig ind i hvordan man opnår den bedste indretning i øvrigt. Begrebet kloge kvadratmetre vinder mere og mere plas indenfor videnskaben, om de psykologiske effekter af indretning.

Skriv et svar