Erhverv

Her er den mest ædle kat og hest

Elsker du dyr, der bare ser guddommelige og ædle ud? I denne artikel vil vi komme med bud på, hvad der kan være den mest ædle katterace i Danmark. Det samme gælder for den mest ædle hesterace. Nærmere bestemt, vil vi komme ind på facts omkring siameserkatten og friseren, samt hvorfor de er gode kandidater til at være de mest ædle inden for katteracer og hesteracer.

Den smukke siameser med krystalblå øjne

Siameseren har et helt særligt og fint udseende, som mange falder for. Den er beige med sorte poter og ører. Pelsen er forholdsvis kort og glat. Øjnene er smukke og krystalblå. Den bevæger sig rundt med ynde og smidighed. Det er et aktiv kat, der elsker at lege og klatre i træer. Den er nem at passe. En siameser kan sagtens lære at gå i snor, og den er meget social og kontaktsøgende. Pelsplejeren kan den selv klare, da pelsen ikke er lang. Den kan dog have tendens til tandsten. Under alle omstændigheder, er det vigtigt at sørge for jævnlige dyrlægetjek, så katten ikke går rundt og lider i skjul.

Den majestætiske friser hest

Frieseren har gennem flere århundrede været anerkendt som en ædel hest. Dette skyldes både dens gode egenskaber og ikke mindst dens ædle udseende. Frieseren er en høj og ædel hesterace. Den er typisk sort, men findes også i brunlige nuancer. Det er dog kun de helt sorte uden aftegn, der kan godkendes til avl. Barokpintoer er en blanding af en pinto og en frieser. Selvom disse efterhånden er en kendt race, accepteres de ikke som en frieser af avlsforbundet.

Frieseren er kraftigt bygget. Den har en stor styrke og fremstår stærk, men samtidig er den forædlet sammenlignet med andre koldblodsracer (tunge heste). Halsstillingen og mankebenet er højt, ligesom bevægelserne er store, flyvende og svævende. Mange friesere får en smuk, lang og krøllet man, ligesom de har en lille smule ekstra hovskæg sammenlignet med varmblodsracer. Det er en race, der kræver en rutineret rytter – både på grund af dens temperament og størrelse, men også på grund af dens store bevægelser under ridningen. Denne resteracer findes i de fleste discipliner:

  • Distanceridning
  • Ringridning
  • Dressur
  • Vognkørsel
  • Ridebanespringning

En frieser hest kan i bund og grund lære de samme ting, som alle andre racer. Den har dog sin tyngde mod sig, når det gælder ridebanespringning. Derfor ses denne race sjældent i de højere klasser. Til gengæld gør den sig rigtig godt til opvisninger, konkurrencer med udholdenhed og dressur. Mange er betaget af den smukke glød, ædle facon og majestætiske fremtoning.

Skriv et svar