Hus & have

Er du sikker på at dit tøj er bæredygtigt?

Lad dig ikke narre af tøj, der udadtil ligner bæredygtigt tøj. Det er for nemt at kalde tøj for bæredygtigt.

Læs her hvad du skal være opmærksom på.

Et fancy ”bæredygtig” skilt på et produkt kan være misvisende, eftersom at produktet godt kan indeholde skadelige farvestoffer. Det er der ingen der ønsker at klæde sig i.

Certifikatet ’GOTS’ er et godt udgangspunkt. Kravene for at få godkendelse til dette certifikat er alvorlige og der bliver stillet strenge krav til en bæredygtig produktion. Det gør mærker som fx Liewood, der producerer rigtig meget tekstiler til børn. 

Det er vigtigt du retter fokus på hele forsyningskæden fremfor kun selve produktet i sig selv. Det er fra råmaterialet og helt frem til at produktet er i dine hænder, hvor du kan kalde det ’rigtigt’ bæredygtigt tøj. Alle leddene i forsyningskæden skal være bæredygtigt. Det ses f.eks. ved bambuskvaliteten, fordi det er i et lukket kredsløb at bambus viskosen bliver fremstillet.

Eller den økologiske bomuld som giver langt større fordele for bomuldsbønderne da de undgår at udsætte sig selv for skadelige kemikalier og samtidig bliver deres nærområde reddet endnu mere da vandforbruget af økologisk bomuld er langt mindre end ved den konventionelle bomuld. Dét skal du være opmærksom på.

Et godt råd er at kigge på certifikatet FSC, som giver dig en bevidsthed om hvad du får i hænderne. Ingen skjulte hemmeligheder men gennemsigtighed. Nu tænker du nok, om det er muligt at finde et produkt som så lever op til de kriterier der er opstillet. Fordi umiddelbart kan det hurtigt gå op i hat og briller.

Men nu skal du høre: Faktisk så behøves du ikke bevæge dig ud over landegrænserne, for JBS, det danske mærke, har fremstillet verdens første FSC-certificeret bambus underbukser. Hele forsyningskæden er FSC-certificeret. Det er bæredygtigt og så kan du i den grad være sikker på at tøjet er bæredygtigt.

Når du så shopper online, så er det naturligvis også vigtigt at fokusere på om hvorvidt emballagen er miljøvenligt. Den nye danske webshop NorthOrganic sender (naturligvis) også i miljøvenlig pakning.

Skriv et svar