Erhverv

Virksomheder og organisationer på scenen i forumteater

Nogle gange handler teater ikke om at forsvinde i mørket med fokus 100 procent rettet op mod skuespilerne på scenen. I Forumteater handler det om at være med og blive en del af det, der foregår på scenen.  

Forumteater er interaktivt teater, der er udtænkt i samarbejde med publikum og udført både af professionelle skuespillere og af tilskuere, som får spontan lyst til at give deres besyv med, mens de ellers sidder nede i mørket og ser forumteatret blive til. 

Et af de bedste og mest erfarne ensembler specialiseret i FORUMTEATER er Teaterspektrum. Med base i København spiller truppen rundt omkring i hele landet, og det har de gjort i snart 20 år.

Forumteater baseret på samarbejde

Teaterspektrum udvikler typisk deres forestillinger sammen med arrangørerne. Det kan være en fagforening, en it-virksomhed, et lærerseminarium – eller noget helt andet.

Fremgangsmåden baserer sig på samarbejde. Efter drøftelser og research med arrangørerne danner Teaterspektrum sig et billede af de særlige vilkår og forhold, der gør sig gældende i den pågældende branche.

Så begynder skuespillerne at stykke en forestilling sammen. Som regel er det en forholdsvis kort forestilling (f.eks. 15-30 min.), som lige så meget er et scenisk debatoplæg. Det kan være nogle scener, der knytter an til nogle situationer, som tilskuerne kender endnu bedre end skuespillerne fra deres hverdag og arbejdsliv. Derfor er vejen fra tilskuersæderne til scenen ofte kort og umærkelig.

Teater som problemløsninger

Enhver bør unde sig at se en forumteater-forestilling med Teaterspektrum.

Mange almindelige mennesker vil krumme tæer bare over tanken om publikuminddragelse. I forumteater, når det er bedst, bliver det dog ikke pinligt. Ofte forekommer det helt naturligt i takt med, at handlingen udfolder sig, at  tilskuerne byder ind med deres vinkler og problemløsninger på de udfordringer, som de kan se, at karakterne på scenen gennemspiller. 

Pludselig bliver amatørerne på en måde også professionelle, fordi de er eksperter på vilkårene og situationerne i organisationen eller virksomheden.

Det vækker derfor også altid stor jubel, når for eksempel Vibeke fra HR-afdelingen eller Stefan fra Support pludselig står oppe på scenen i tæt interaktion med skuespillerne. Det giver en naturlighed og en umiddelbarhed til forestillingerne, som man ofte kan savne i det profesionelle teater. 

Stemmetræning og personlig samtale

Men vær ikke i tvivl: Selvom skuespillerne spiller sammen med amatører og fremtryller forestillingerne med dem, så er de alle profesionelle skuespillere. Og Forumteater er kun én af de ting, de tilbyder.

Teaterspektrum har også eksperter i stemmetræning, som Teaterspektrum tilbyder undervisning i. Og de holder kurser i blandt andet “personlig gennemslagskraft” og “den svære samtale”.

Alle de kompetancer, som Teaterspektrum tilbyder undervisning eller kurser i, forekommer faktisk helt naturligt integreret, når man ser forumteater. Her handler det nemlig i høj grad om både svære samtaler og personlig gennemslagskraft. Både for de professionelle skuespiller og lægfolkene fra publikum, der springer op på scenen for at byde ind med deres passion og bud på løsninger af de scenarier, som skuespillerne lader udspille sig foran dem. 

Skriv et svar