Nyheder

Sport på college i USA er et hit

De amerikanske sportsgrene som amerikansk fodbold og basketball er i vækst – også i Danmark, hvor flere og flere får øjnene op for det show, der mange gange hænger sammen med disse sportsgrene. 

Der er mange seere, når det bliver sendt i tv eller streamet, der begynder at komme mere fokus på sportsgrenene i medierne, og danskerne får også mere og mere lyst til at prøve kræfter med sportsgrenene selv. Der er endda også kommet danske medier med fokus på sport på college i USA.

Hvis man dyrker nogle af disse sportsgrene, eller mange af de mere klassiske som atletik, fodbold, volleyball og lignende, er der mulighed for at dyrke sporten samtidig med ens uddannelse på college i USA. I mange år har danskere taget på udveksling eller på studieophold i Guds eget land, men der begynder også at komme flere til staterne, som får et scholarship.

Et scholarship er kort fortalt, at man får betalt opholdet på skolen og slipper for selv at betale den nogle gange meget høje betaling, de amerikanske universiteter kræver. Er det et athletic scholarship, betaler skolen for, at man dyrker en eller flere sportsgrene for universitetets hold, mens man uddanner sig.

De næste stjerner kommer måske fra college

Universiteterne i USA poster som regel rigtig mange penge i deres sportsfaciliteter, for det er en integreret del af rigtig mange colleges, at de prioriterer deres atleter. Det er naturligvis en indtægtskilde for universiteterne, når der kommer folk på stadion, men særligt de store sportsgrene har også mange penge på spil fra eksempelvis tv-rettigheder og sponsorater.

Særligt amerikansk fodbold og basketball er big business for mange universiteter, og en god karriere i college i USA kan være en mere eller mindre direkte vej til en professionel karriere i sporten.

Efter et par lovende forsøg lykkedes det eksempelvis Hjalte Froholdt at nå hele vejen til NFL efter en årrække uden dansk deltagelse i ligaen, og Marqus Mitrovic Marion har netop fået et scholarship fra et af de store universiteter – Wake Forest – som har tradition for at sende spillere til NBA, så måske han også kan tage vejen fra college atlet til professionel.

Derudover er der en række atleter i college lige nu, som er inde omkring danske landshold, så der bliver altså produceret dygtige atleter med dansk pas gennem de amerikanske college-rækker.

Skriv et svar