Hus & have

Skal du rydde et dødsbo for første gang?

Det kan virke som et følelsesmæssigt indgreb at skulle rydde et dødsbo for første gang. Især hvis det fx er dit barndomshjem, eller hvis det er et hjem, du er kommet en del i som barn eller ung. At skulle rydde ud i minder og beslægtedes hjem kan være svært. Herunder kan du læse om nogle gode ting at overveje eller tænke på, når du skal rydde et dødsbo.

Er I flere eller kan du få hjælp?

Er du den eneste, der står tilbage, eller er I flere, der kan hjælpes ad? Først og fremmest at finde ud af, hvor mange I er om opgaven kan lette noget af det følelsesmæssige press. Det gode ved at være flere sammen er, at I løbende også kan støtte hinanden. Hvis du står alene med opgaven, bør du sætte dig ned og lave en grundig plan for, hvordan du klarer opgaven. Ingen har nogensinde sagt, at det skal være let, og derfor må du gerne føle alle de følelser, som du nu en gang gør.

Del rydningen op i omgange

Som nævnt i forrige afsnit, er det en god idé at have en eller anden form for plan. Del derfor rydningen op i flere omgange. Du skal ikke være færdig på en dag. Planlæg en uge frem, så du ved, for hver dag, hvad du egentlig skal nå. Måske du kan dele planen op efter rum, du skal have ryddet. Eller også kan du dele planen op efter ting i forhold til de kategorier, de passer til. Der er mange muligheder, men en plan kan vise sig i sidste ende at blive din store redning.

Husk dine følelser

Når du skal rydde et dødsbo, skal du ikke nødvendigvis køre på praktisk. Du skal også huske dine tanker og følelser. Det er selvfølgelig okay at være ked af det, og det er endnu mere okay at blive følelsesmæssigt overvældet undervejs. Hvis det sker, skal du lægge alt, hvad du har i hænderne, og i stedet fokusere på dig og dine behov. Måske du presser for hurtigt på? Måske du skubber dine følelser væk, som så dukker op langt kraftigere lige pludseligt? Måske du slet ikke magter opgaven alligevel?

Få hjælp udefra

Hvis du kan svare ja til sidstnævnte spørgsmål i forrige afsnit, skal du tage det seriøst. Det kan nemlig hurtigt vise sig at være alt for overskuelig en opgave, og derfor er det vigtigt, at du lytter til denne følelse i din mave.

Dødsbo Hjælpen er en mulighed for at få hjælp til at rydde et dødsbo udefra. Det vil sige, at andre står klar til at hjælpe dig med rydningen på dine betingelser og efter dine behov. Dette er bestemt værd at overveje, hvis du ikke kan overskue det selv. Du risikerer blot at køre dig selv ned psykisk, og det skal du for alt i verden undgå. Derfor er der ingen skam i at bede om hjælp – så det skal du gøre. Det kan blive din helt store redning, og du kan sagtens være med undervejs.

Skriv et svar