Nyheder

Klar til kørekort?

Er du klar til at tage kørekort? Nedenfor får du et overblik over hvordan undervisningen er bygget op på en køreskole, ligesom du kan læse om de forskellige krav, der stilles til køretimer og køreprøver.

Hvor lang tid tager det at tage kørekort?

Det er meget forskellige hvor lang tid det tager at tage kørekort, men for de fleste vedkommende tager det 3 til 5 måneder. Nogle steder kan du også tage et turbo-forløb, hvor du kan blive klar til køreprøven på kortere tid. Det er op til kørelæreren hvordan de enkelte teori- og køretimer planlægges, og planlægningen har indflydelse på, hvor lang tid det tager at tage kørekort.

Herudover kan det være nødvendigt med flere køretimer end de obligatoriske, ligesom der kan være ventetid på at gå op til teori- og køreprøve. Dumper du til en af prøverne, tager det naturligvis også længere tid, da du så skal have ekstra timer.

Hvad består undervisningen af?

Som regel starter undervisningen på en køreskole med teoritimer. Du skal i althave haft 29 lektioner med teoriundervisning. En lektion består af 45 minutter, og ofte lægges teoritimerne sammen i blokke, så du skal ikke forvente at skulle afsted til teoriundervisning 29 gange.

Inden du må begynde at køre i trafikken, skal du have haft fire lektioner på en manøvrebane. Manøvrebanen kaldes også gerne for kravlegården, og det er her du lærer de grundlæggende principiel med at styre en bil. Du skal således have styr på speeder, gear og bremser, inden du må færdes i trafikken.

16 obligatoriske kørelektioner

Når du har overstået lektionerne på manøvrebanen, kan du begynde på de obligatoriske 16 kørelektioner. Har skal du lære at køre i trafikken, mens din kørelærer sidder ved siden af dig. Du skal bl.a. lære igangsætning og standsning ved vejkant, vognbaneskift og sammenfletning, at vende og bakke, overhaling, sving, kørsel i rundkørsel, motorvejskørsel og kørsel i mørke.

For at kunne gå op til køreprøven skal du også have gennemført et kursus i færdselsrelateret førstehjælp. Førstehjælpskurset arrangeres ofte af køreskolen (men skal som regel betales selvstændigt), og varer i alt 8 timer. Halvdelen af tiden bruges på basal genoplivning mens den anden halvdel omhandler færdselsrelateret førstehjælp.

Køreprøven

Umiddelbart inden køreprøven skal du have yderligere fire lektioner på et køreteknisk anlæg, hvis du bl.a. skal køre på glatbane. Når du har overstået alle de obligatoriske lektioner, er du i princippet klar til at gå op til prøverne. Din kørelærer kan dog anbefale en eller flere ekstra lektioner, som kan hjælpe dig med at blive helt klar.

Til teoriprøven skal du besvare spørgsmål som passer til 25 billede. Til hvert spørgsmål er der 2-4 svarmuligheder. Man må højest have fem fejl for at bestå prøven. Til den praktiske køreprøve skal du vise dine evner i kørsel sammen med en motorsagkyndig. Du skal minimum køre i 25 minutter samt besvare spørgsmål om bilen.

Skriv et svar