Hus & have

Hvepse: Alt du skal vide om de små insekter

En hveps er et flyvende insekt, der er nært beslægtet med bier og myrer. De fleste hvepse er rovdyr eller parasitter, men nogle er ådselædere. Hvepse kan være til gavn for mennesker, fordi de er byttedyr på skadelige insekter som f.eks. fluer og larver.

Nogle hvepse, som f.eks. hvepse og guldsmede, kan doger en plage, fordi de stikker mennesker. Hvepse er også kendt for at bygge reder, hvilket kan være et problem, hvis de er bygget på et uhensigtsmæssigt sted. Du kan læse mere om hvepse her.

Hvad spiser hvepse?

De fleste hvepse er rovdyr eller parasitter, og deres kost afspejler dette. De lever af andre insekter som f.eks. fluer, larver og biller. Nogle hvepse er ådselædere og spiser næsten alt, herunder affald og ådsler.

Stikke alle hvepse?

Nej, det er ikke alle hvepse, der stikker. Det er kun hvepsehunnerne, der har en brod, og de bruger den til at forsvare sig selv eller deres reder. Nogle hvepsehanner har også en brod, men den er meget små og ikke i stand til at gennembore menneskelig hud.

Hvordan ser et hvepsebo ud?

Hvepsenes reder kan variere i størrelse og form afhængigt af hvepsearten. De er som regel lavet af et materiale, der kaldes papir, som hvepsene laver af opkavet træ. Rederne kan findes på forskellige steder, f.eks. i træer, buske, tagudhæng og på loftsrum.

Hvad er livscyklusen for en hveps?

En hveps’ livscyklus afhænger af arten, men de fleste følger et lignende mønster. Hunhunnen lægger æg i reden, og larverne klækkes et par dage senere. Larverne vokser og udvikler sig i reden i løbet af uger eller måneder. Når de er fuldt udvoksede, forpupper de sig og kommer ud som voksne. De voksne lever i et par uger eller måneder og dør derefter.

Er der fordele ved at have hvepse i nærheden?

Hvepse kan være til gavn for mennesker, da de lever af skadelige insekter som f.eks. fluer og larver. Nogle hvepse, som f.eks. guldsmede, æder også myg, hvilket kan være med til at mindske spredningen af sygdomme. Hvepse bestøver også planter, som er med til at producere mad til mennesker og andre dyr.

Hvilke risici er der ved at have hvepse i nærheden?

Nogle hvepse kan være til gene, da de stikker folk, hvis de føler sig truet. Hvepse kan også bygge reder på uønskede steder, f.eks. i vægge eller på loftet. Hvis boet bliver forstyrret, kan hvepsene blive aggressive og stikke. Hvepse kan også være en risiko for allergikere, da deres stik kan udløse en allergisk reaktion.

Hvordan bekæmper man hvepse?

Hvis du har et hvepseproblem, er der en række ting, du kan gøre for at bekæmpe dem. Du kan kontakte et skadedyrsbekæmpelsesfirma, som vil kunne rådgive dig om den bedste fremgangsmåde. Du kan også prøve nogle gør-det-selv-metoder som f.eks. at bruge en hvepsefælde eller lave en hjemmelavet spray.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg bliver stukket af en hveps?

Hvis du bliver stukket af en hveps, er det første, du skal gøre, at fjerne stikket. Vask området med vand og sæbe og påfør et koldt kompres for at mindske hævelsen. Hvis du har hævelse eller smerter, kan du tage et antihistamin. Hvis du får en alvorlig reaktion, skal du straks søge lægehjælp.

Skriv et svar