Erhverv

Hvad gør ram egentlig i en computer?

I din stationær, din bærbare, i din tablet og i din telefon er der RAM, men hvilket funktion har komponentet egentlig? For en ikke-techkyndig kan det være svært at kende forskel på de mange forskellige elektroniske dele, så vi hjælper dig gerne på vej.

RAM – Random-Access-Memory

RAM står for random-access-memory og er en af de vigtigste dele i en f.eks. en computer. RAM er en type computerhukommelse, der kan tilgås tilfældigt. RAM er arbejdshukommelsen for en computers centralenhed (CPU). Den gemmer data og programmer, der bliver brugt aktivt. Jo mere RAM du har, jo bedre vil din computer yde. For at få adgang til data i RAM skal du have strøm igennem det. Når du slukker for din computer eller mister strømmen, går alle data, der er gemt i RAM, tabt, fordi de ikke kan skrives til nogen anden lagerenhed.

Du kan derfor ikke gemme noget permanent på dine RAM, hvoraf du i stedet for har enten en HDD eller en SSD, som harddisk. Det er så her du gemme alle de permanente filer, som spil, billeder, dokumenter, osv.

Opgradér dine RAM og få bedre ydeevne

Når nu RAM er et af de vigtigste komponenter i forhold til din computeres ydeevne, både på bærbare og stationære, så kan du med fordel kigge i at få opgraderet. Programmer kræver generelt mere og mere RAM, da mange udvikler gerne vil udnytte udviklingen i teknologien til at give bedre oplevelser eller tilføje flere features eller bedre grafik. Du er derfor også nødt til at følge med udviklingen og få opgraderet til mere RAM. Der findes sågar spil i dag, som har minimumskrav på op mod 32 GB RAM, så hold også øje med hvilke programmer, som du elsker at bruge.

Hvis du er på en bærbar skal du først undersøge hvilken slags størrelse, som kan være i din computer. Nogle bærbare kan ikke understøtte for meget RAM og hvis du så har købt for meget, så er det bare spildt.

Hvis du derimod har en stationær computer, så kan du med fordel kigge efter om din computer har mere end én plads til RAM og om de begge over hovedet er udnyttet. Så kan du tilkøbe flere RAM og indsætte dem i den tomme plads. 

Skriv et svar