Hus & have

Best practice når du køber tekstiler

Der er vokset sig en bevægelse af nye materialer indenfor de seneste år, hvor det som har virket til at slå mest igennem er bambus. Det fantastiske ved materialet er, at bambusplanter gror vældig hurtigt. Det gør at du får rigeligt af materiale til rådighed. Bambusplanten jordforbedrer endda jorden som den vokser i. Det giver gødet jord til at være fremragende som landbrugsjord. Den kan plante sig selv og kan gøre det, helt uden brug af vækstere og skadelig kemi. 

Der har de forgangne par mange år været et voldtag af vores klima igennem tekstil og mode industrien, som har fremstillet alt for meget tøj, der hurtigt er blevet kastet ud igen. Det har udgjort trangen for os dødelige, at vi måtte forandre vores herregarderobe oftere end alle skifter strømper. Det symboliserer at der nu bliver kylet alt for meget af tøj ud, som sagtens kunne have været brugt af andre – noget bliver til Frellsens Hær, men rigtig meget direkte i skraldespanden. Traditionel bomuld er en vanvittig belemring for vore miljø, da der benyttes kæmpe liter vand i produktionen. 

Bambusviskose formår at være en forurener, når det skal nedbrydes af bambusviskose.

Det betyder rigeligt med vand og kemikalier. Der er heldigvis nogle, som har løst den udfordring. F.eks. er alt bambusviskose som JBS udvikler fremstillet i et “kredsløb der er lukket”. Der bliver hele 95% af alt vand genbrugt og alle kemikalier samlet ind – så intet ender i naturen. Hvis du fx køber de bambus underbukser du får fra JBS, er de helt sikkert mere klimavenlige end det traditionelle bambusviskose der er fremstillet hos andre. 

Best practice valget = GOTS

Vil du foretage et bæredygtigt valg når du skal købe sengetøj, skal du beslutte dig for at købe bæredygtige tøjdele – og det skal også helst være GOTS certificeret, som er en garant for at det er hele kæden fra start til slut hvilket er underlagt rigelige strenge krav. Vælger du økologisk bomuld når du køber tekstiler, går du næppe ned i den gode kvalitet – og tekstil behøver hellere ikke blive mere omkostningsfuld, når mærket køber store mængder nok, nemt kan få de samme priser som almindelig bomuldssengetøj

Det er mere bærekraftigt at investere i økologisk bomuld fremfor den almindelige bomuld, da der bliver brugt væsentlig mindre h2o i markerne med bomuld og på virksomheden der laver bomulden. Det er for eksempel godt, hvis dit barn skal pusles på en puslepude. Der udledes også betydelig færre skadelig kemi på markerne og benyttes færre kemikalier i tøjet ved produktionen på fabrikken. Det bliver altså både mindre skadeligt for barnets hud, alt imens det også er sundere for moder jord. 

Skriv et svar