Portvin er en type beriget vin, der stammer fra Portugal. Den laves på røde eller hvide druer og kan være sød eller tør. Der findes mange forskellige typer portvin, herunder rubinrød, tawny, vintage og late-bottled vintage. Portvin serveres ofte som dessertvin og passer godt sammen med chokoladedesserter, cheesecakes og is. Hvis du leder efter en lækker portvin at drikke, skal du sørge for at kigge her, find en lækker portvin her. Du vil helt sikkert finde en portvin, der falder i din smag, og som der kan bruges til lidt af hvert. Man ved aldrig hvornår man får brug for en god portvin. Man skal altid kunne servicere sine gæster, og man kunne sagtens komme ud for at gæsterne efterspørger et glas portvin til desserten som en afrunding.
Sådan laver du vin
For at lave portvin skal du bruge røde eller hvide druer, en druekværn og en vinpresse. Først skal du vaske druerne og fjerne eventuelle stilke og blade. Derefter lægger du druerne i knuseren og knuser dem, indtil de er en tyk masse. Hæld druemassen i vinpressen, og tryk på den. Saften vil begynde at løbe fra druerne og ned i pressen. Når al saften er udvundet, hældes den i et gæringsbeholder. Tilsæt gær og sukker, og lad vinen gære i cirka to uger. Det afhænger dog meget af vinen. Nogen vin har godt af at gære i lang tid, hvorimod andre ikke skal gære så meget. Derefter tappes den på flaske og lagres på et køligt, mørkt sted i mindst seks måneder. Gerne endnu længere! En god vin tager tid og massere af tålmodighed. Det bedste er nærmest at glemme den, og finde den frem nogle år senere.
Dette skal til for vin
Vinfremstilling er en landbrugsproces, og det er derfor nødvendigt at have et godt miljø til at dyrke druer. Klimaet skal være tempereret, og jorden skal være frugtbar. Desuden skal området have en god vandforsyning for at kunne vande vinmarkerne. Hvis du leder efter et område, hvor du kan starte dit eget vinhus, skal du sørge for at undersøge klima- og jordbundsforholdene, før du træffer din beslutning. Du skal være sikker på, at dine druer vil trives i området og producere vin af høj kvalitet. Middelhavsområdet og Californien er begge gode til at dyrke vin.
Portvinens historie
Portvin har en lang og rig historie. Man mener, at den stammer fra Portugal i det 12. århundrede. Portvinen blev første gang nævnt i det 13. århundrede i portugisiske dokumenter. Portvin blev meget populær i England i det 17. århundrede og blev ofte drukket af de kongelige. I det 18. århundrede blev portvin introduceret til Amerika og blev hurtigt populær der også. I dag nydes portvin over hele verden og er en fast bestanddel af mange middagsfester og arrangementer. I Danmark drikkes portvin også til højtider såsom julen. Her nydes den efter ris a la mande. Man får også portvin på restauranter efter en god dessert. En god portvin og dessert går nærmest hånd i hånd ifølge mange.