Hus & have

3 ting du bør overveje før du vælger et maleri

Dimensionerne på maleriet

Det er utrolig vigtigt at få et værk med passende dimensioner til væggen. Når du skal vælge malerier, bør du altid have væggens størrelse i mente samt, hvor meget friplads der i forvejen er. Et værk fylder meget i rummet, og der er derfor vigtigt med tilstrækkelig plads omkring det. Det anbefales at have minimum 50 cm friplads omkring værket, for at undgå det virker klemt.

Horisontale malerier passer rigtig god ind i stuen, når der er interiør nedenfor. Et eksempel kunne være en sofa eller lænestol, med et horisontalt værk over. Horisontale linjer giver ro i rummet, og passer rigtig godt ind i afslappede miljøer.

Vertikale værker kan bedre hænge på væggen alene, og har desuden brug for mere friplads omkring sig, sammenlignet med horisontale malerier. Et vertikalt værk er rigtig godt på smalle vægge eller brede vægge uden møbler under.

 

Farverne i rummet

Helt generelt er der en tommelfingerregel som lyder, lyse farver til lyse rum og mørke farver til mørke rum. Husker man dette, kan det ikke gå helt galt. Der findes dog altid undtagelser. Har man en intention om at pifte livet i rummet op, kan det være en god idé af finde et værk med kraftfulde farver. Her omtales de tre primærfarver samt andet led. Mere specifikt er gul, rød, blå, orange, grøn og lilla kraftfulde og dominerende farver, som skaber opmærksomhed, når de ikke gøres matte.

 

Stemningen

Hvilken stemning har du intention om at skabe i rummet? Farverne og stilarten/kunstgenren har stor betydning for dette. Det findes en række forskellige stilarter inden for malerkunst. Heriblandt er nogle af de mest kendte stilarter, abstrakt og figurativ kunst. Det abstrakte skaber stor nysgerrighed og trækker opmærksomhed. Dog kan det virke uroligt, hvis linjerne på værket er for karakteristiske. Figurativ kunst blender mere naturligt ind rummet, grundet de genkendelige former og figurer. Der er ikke noget rigtigt og forkert, når det kommer til udvælgelse af et maleri, men generelt er det vigtigt at motivet passer ind i rummet uden at være helt neutralt. Kunst skal nemlig også lægges mærke til.

Skriv et svar