Hus & have

Skægkræ: Den ubudne gæst i boligen

Skægkræet: Den ubudne gæst i boligen

Når man nævner skægkræ, tænker mange straks på de sølvglinsende små kryb, der lister sig frem i de stille timer. Men faktisk er skægkræ og sølvfisk to forskellige arter, selvom de ofte bliver forvekslet. For mange boligejere, lejere og andelshavere har skægkræet efterhånden udviklet sig til en plage, der er svær at slippe af med.

Hvad er Skægkræ?

Skægkræ, med den latinske betegnelse Ctenolepisma longicaudata, er et lille insekt, der minder meget om sølvfisken. Men der er markante forskelle mellem de to:

  1. Størrelse: Skægkræet er større end sølvfisken. En fuldvoksen skægkræ kan blive op til to centimeter lang, mens en sølvfisk kun bliver 1-1,5 cm lang.
  2. Udseende: Selvom begge er sølvfarvede, er skægkræet mere brunligt og har et mere “behåret” udseende, deraf navnet. Deres børster foran på hovedet er også mere fremtrædende.
  3. Bevægelse: Skægkræ kan kravle på vægge, lofter og reoler, hvilket sølvfisken ikke kan. Det gør skægkræet mere synligt og til en større plage i boligen.
  4. Reproduktion: Skægkræ formerer sig hurtigere og i større mængder end sølvfisken.

Hvor kommer skægkræet fra?

De siges, at de kom til Norge fra Asien, og derfra til Danmark. Det første registrerede tilfælde af skægkræ i Norge var i 2013. På få år har antallet af skægkræ eksploderet, med professionelle skadedyrsbekæmpere, der rapporterede om over 3.400 tilfælde i 2018.

Desværre har nogle nordmænd oplevet retssager på grund af skægkræ ved bolighandler. Uoplyste infestationer af skægkræ har resulteret i erstatningssager, hvor købere har fået udbetalt betydelige beløb. Det er nu disse kryb, der er kommet til Danmark, så om du har et hus i Hjallerup, Dronninglund eller København, så er de i Danmark for at blive, men hvordan kan de være så stort et problem, og hvordan bekæmper man dem?

Hvorfor er skægkræ et problem?

Ud over det ubehag, som mange føler ved synet af disse små kryb, spiser skægkræ stort set alt med stivelse. Dette inkluderer bøger, madvarer som mel og havregryn, tapet og endda nogle tekstiler.

Mens de ikke er direkte farlige, kan skægkræ forekomme i store antal, hvilket kan være forstyrrende for beboerne. De kan endda findes i skuffer i køkkenet, i madvarer og man kan endda finde skægkræ i sengen. Selvom skægkræ og sølvfisk ikke gør skade på bygninger, betragtes de som skadedyr på grund af den uro og det ubehag, de kan forårsage, især i store mængder.

Hvordan undgår man skægkræ i hjemmet?

Det første skridt i bekæmpelsen er at genkende fjenden. Mange antager fejlagtigt, at de har at gøre med sølvfisk, men med de ovennævnte kendetegn kan du let skelne mellem de to.

Forebyggelse er nøglen:

  1. Inspektion: Kontroller emballerede papkasser, møbler, supermarkedsvarer og flyttekasser før de bringes ind i hjemmet.
  2. Rengøring: Støvsugning, især i hjørner, revner og sprækker, kan fjerne skægkræ og deres æg.
  3. Opbevaring af mad: Anbring tørre fødevarer som mel, havregryn og andre stivelsesrige varer i tætsluttende beholdere.
  4. Tøj på gulvet: Undgå tøj på gulvet, da skægkræ elsker at ligge derunder, specielt hvis man har gulvvarme. De kan endda spise tekstiler.

Skulle du opdage en infestation af skægkræ i din bolig, anbefales det kraftigt, at du handler hurtigt. Vi anbefaler at du køber skægkræ limfælder.

Fælles bekæmpelse i større boligkomplekser

Hvis du bor i et lejlighedskompleks og spotter skægkræ, så gå sammen med dine naboer om bekæmpelsen. Chancerne er store for, at hvis ét hjem er inficeret, er flere det også.

Ved at gå sammen kan beboerne investere i fælder, der kan placere i fællesarealer, og ved at dele information kan man lettere spore og behandle inficerede områder. Fællesskab er afgørende, da en enkelt lejlighed med et skægkræ-problem kan være en kilde til fortsat spredning i hele bygningen. Vi anbefaler f.eks købe en kasse med 100 skægkræ fælder hos Trapit.dk, da du her kan købe store mængder fælder, der er effektive – men samtidigt giftfrie og nemt håndterbare.

Afsluttende Tanker

Selvom skægkræet kan virke ufarligt ved første øjekast, kan det hurtigt udvikle sig til et alvorligt problem, især hvis det får lov at sprede sig ukontrolleret. Den bedste metode til at bekæmpe disse små skadedyr er at være proaktiv, at handle hurtigt og at arbejde sammen med naboer og andre beboere. Sammen kan vi stå stærkere i kampen mod skægkræet.