Hus & have

Sådan har solceller udviklet sig gennem tiden

Solceller er enheder, der omdanner sollys til elektricitet.

De er fremstillet af halvledermaterialer som f.eks. silicium. Solceller har eksisteret i over 50 år, og deres effektivitet er steget dramatisk med tiden. I dette blogindlæg vil vi se nærmere på, hvordan solceller har udviklet sig gennem tiden.

Den første solcelle

Den første solcelle blev skabt i 1883 af Charles Fritts. Han overtrak selen med et ekstremt tyndt lag guld for at skabe verdens første solcelle. Denne celle havde en effektivitet på 1-2 %.

Den første kommercielle solcelle

Den første kommercielle solcelle blev udviklet i 1954 af Bell Labs. Denne celle havde en effektivitet på 4 %. Den var fremstillet af silicium og anvendte princippet om den fotovoltaiske effekt til at generere elektricitet.

Moderne solceller

Solceller er kommet langt siden 1883. Solcellers effektivitet er steget dramatisk, og de fremstilles nu af en række forskellige materialer, f.eks. krystallinsk silicium, cadmiumtellurid og kobberindiumgalliumselenid. Den mest effektive solcelle til dato har en effektivitet på 44,5 %.

Fremtidens solceller

I fremtiden kan vi forvente endnu mere effektive solceller med højere omdannelsesvirkningsgrader. Vi vil måske også se solceller fremstillet af nye materialer som f.eks. perovskit, der har en endnu højere konverteringseffektivitet end dem der er på markedet nu.

Prisen på solceller er også faldet med tiden. I begyndelsen var solceller meget dyre og blev kun brugt i specialiserede applikationer. I de seneste år er prisen på solceller dog faldet betydeligt i løbet af de sidste par år. Dette skyldes fremskridt inden for teknologien og den stigende efterspørgsel efter solenergi. Efterhånden som solenergi bliver mere populær, kan vi forvente, at prisen på solceller fortsat vil falde.

Solceller er kommet langt siden deres første opfindelse i 1883. Det, der startede som en ineffektiv enhed på 1-2 %, har udviklet sig til en meget effektiv enhed på 44,5 %. solceller er en vigtig del af bevægelsen for vedvarende energi, og deres fortsatte udvikling er afgørende for at afbøde virkningerne af klimaændringerne.

Læs mere nyt om solenergi på greengorilla.dk

Skriv et svar