Hus & have

Hvad skal du kigge efter i en kokkekniv?

Der findes ikke nogen standardknive, når det kommer til kokkeknive. Før du køber ind, skal du tænke lidt over, hvilken slags kok du er (snarere end hvilken slags kok du gerne vil være). “Det vigtigste, jeg kan fortælle folk, er at være indadvendt i forhold til, hvordan du skærer,” forklarer Jon Broida fra Japanese Knife Imports i LA. Er du en aggressiv kok, der elsker at gå hurtigt igennem opgaverne (som i, at der altid er en smule hvidløgsskal i bunken af ikke så finthakket hvidløg på dit skærebræt)? Eller er du omhyggelig og omhyggelig og plukker hvert eneste lille timianblad fra de mindste stængler? Selv om forskellen ikke er så dramatisk, så tænk dig om: Er det hastighed eller præcision, du lægger vægt på?

Når du har taget dig en pause til at reflektere over dig selv, kan du overveje de to hovedkategorier af knive, der findes i i Danmark – den vestlige og den japanske stil – og finde ud af, hvilken der passer bedst til din personlige stil. Japanske kokkeknive er f.eks. super populære.

Andre faktorer at overveje:

Balance

Vi taler her om balancen mellem bladets vægt og håndtagets vægt, og hvordan kniven i sidste ende føles i din hånd i betragtning af disse to ting. Dit platoniske ideal her vil sandsynligvis være anderledes end din brors, din nabos eller min, og derfor er det bedste valg, når du skal vælge en kniv, at du (bogstaveligt talt) får fingrene i en række muligheder.

Længde

Kokkeknive kan spænde fra omkring 5 til 14 tommer, men 8 tommer anses for at være ret standard. Vi har fokuseret på 8-tommers knive i vores roundup her, men mange af de modeller, vi har listet, fås i flere størrelser, hvis du foretrækker et kortere eller længere blad.

Skarphed og holdbarhed

Hvis du er ligesom mig, er du ikke ude på at hive slibestenen frem hver uge. De bedste knive bevarer deres skær i et rimeligt stykke tid, før de kræver en god slibesession, men en knivs skærfasthed er i høj grad et produkt af dens materiale, tykkelse og skråvinkel. Du kan gå på kompromis med skarpheden til fordel for holdbarheden.

Læs flere knivskarpe tips på knivguru.dk.

Skriv et svar