Hus & have

Hvad er kunst?

Det er meget forskelligt, hvad folk definerer som kunst. Noget som du synes er kunst, kan en anden synes ikke er kunst eller ligefrem synes er grimt. Det skyldes måske at folk har rigtig mange forskellige holdninger og føler på forskellige måder.

Kunstværker findes der mange af. De varierer i udtryk og stil og kommer i alle mulige farver og med mange forskellige budskaber. Rigtig mange mennesker forbinder mest af alt kunst med maling på et bomuldslærred. Kunst er dog også mange andre ting end det. Det kan f.eks. være skulpturer eller installationer. Det kan også være happenings, musik og meget andet. I virkeligheden er der ikke nogen begrænsninger, for kunst er ikke som sådan definereret som værende noget bestemt.

Det er ikke ligesom at man kan sige at en gaffel er aflang og har spidse ”pinde”, som man kan bruge til at samle mad op på og som stikker, hvis du rør ved dem. Kunst er noget mere udefinérbart – på godt og ondt. Som tiden går og verden udvikler sig bliver kunst flere og flere ting og det er en spændende udvikling at følge med i.

Forskellige stilarter

Det som de fleste forbinder kunstværker med, er nok det man kan kalde for kunstmalerier. Kunstmalerier kan laves med oliemaling, akrylmaling, akvarel (som også kaldes for vandfarver). Det er nok de mest brugte medier. Derudover kan man også bruge mange andre medier såsom tuscher, blyanter, kul og mange flere. Er du skulptør bruger du måske ler eller papmache.

Om olie og akvarelmaling

Oliemaling er en form for maling, hvor bindemidlet mellem pigmenterne er olie. Det er typisk olie fra planter, der bruges. Oliemaling tager ofte lang tid om at tørre i forholdt til, hvis du f.eks. tegner med en sprittusch. For at få det af malerpenslerne kræver det vand og lidt sæbe.

Akvarelmaling bruges sammen med vand. Det er en blanding af pigmenter (også kaldet farvestoffer), lim, vand, glycerin og sukker. Nu bedre kvaliteten er, desto bedre bevares farverne.

Skriv et svar