Der findes en række hjælpemidler specifikt for personer med nedsat hørelse. Et af disse findes i det offentlige rum, eller bør i hvert fald, da det er et lovkrav til f.eks. offentlige forsamlinger.
En teleslynge er en slags mikrofonfon, der opfanger lydsignaler. Teleslyngen er ofte placeret i rummene, så man kan tage dem i brug og lytte med ved brug af den telespole, man har i sit høreapparat.
Det er den trådløse overførsel, som styres ved et teleslyngeanlæg, er derfor essentiel for at brugere med et høreapparat kan følge med i lyden i biografen, kirken, til koncert, foredrag eller andre af kulturlivets begivenheder.
Bruges også i hjemmet
Teleslyngen hører sig naturligvis ikke kun til i det offentlige rum, men er også en vigtig del af livet derhjemme, hvor man skal kunne opfange hverdagens lyde. Såvel som alle andre i samfundet er personer med hørenedsættelse også flittige brugere af smartphones. Ikke kun til at sende tekstbeskeder, men også til at tale i telefonen. Men uden brug af en teleslynge kan der opstå det problem, at der opstår så meget støj og brummen, at det kan blive meget udfordrende at gennemføre en helt almindelig samtale. Derfor er teleslyngen nødvendig, omend mange af de nyeste høreapparater heldigvis kan kommunikere med smartphones, så lyden overføres direkte til høreapparatet.
Herudover er det naturligvis nødvendigt at koble sit tv op med en teleslynge. Man skal dog bemærke, at teleslyngen skal indstilles teknisk til det pågældende tv og derfor kan kræve justeringer, hvis tv-apparatet bliver udskiftet.
Teleslyngen er vigtig, fordi den gør lyden inkluderende
Når man taler om teleslyngen, er det meget vigtigt at have for øje, at den skaber en øget tilgængelighed for de brugere, der har behov for det.
Det er trods alt også med afsæt i det argument, at bygningsreglementer forskriver, at der i forsamlingslokaler (f.eks. rum til såsom koncerter, foredrag og anden underholdning) skal være en fast installation af et teleslyngeanlæg eller tilsvarende.