Fuldmåneost er en blød og cremet ost med let knas af krystaller. Osten er produceret ved Fuldmåne på Thise Mejeri. Osten er lagret ca. 6 uger på Bovbjerg Ostelager ved Vesterhavet. Derefter lagrer osten videre i kalkgruberne i Hjerm ca. 32 uger.
-
MÆLK: Ko – pasteuriseret
-
OPRINDELSE: Hjerm Kallgrube
- VIDSTE DU?: Thise fuldmåneoste produceres tolve gange om året – i de døgn hvor der er fuldmåne. Der er så vidt vides ikke nogen videnskabelig dokumenterbar sammenhæng mellem det forhold, at ostene produceres under fuldmåne og den kendsgerning, at ostene udvikler et månelandskab. På den anden side kan det heller ikke afvises, at månens tiltrækningskraft spiller en rolle… En sjov historie for en ost som smager fantastisk.
- MATCH MIN OST: Fuldmåneost passer perfekt med en Pinot Grigio.
-
PRODUKTION: Ostene lagres i Hjerm Kalkgrube, og under det 10 måneder lange underjordiske ophold ud- vikler ostene en overflade, der giver mindelser om månens overflade. Der er bakker og dale, foldninger og kratere, som dog for ostenes vedkommende hverken skyldes meteornedslag eller vulkansk aktivi- tet. Til gengæld dækkes overfladen under lagringen af snehvidt månestøv (hvidskimmel).
-
THISE MEJERI: Thise blev grundlagt i 1988 i et samarbejde mellem en mejerist og en mindre gruppe økologiske mælkepro- ducenter. I dag består Thise af 85 særligt udvalgte producenter, der dagligt leverer kvalitetsmælk.