Hus & have

Er du i fare for at få stjålet din bil?

Bilmarkedet har gennem tiden vokset sig kæmpe stort, og det er nu muligt at købe både lækre sportsvogne, smarte elbiler og flotte praktiske biler. De første to kategorier kan være dyre, mens det faktisk er muligt at finde sidstnævnte til fornuftige priser. Der er altså noget til enhver smag og pengepung, og det er nemt at komme til at forelske sig i en bestemt bil. For hvem vil ikke gerne eje en flot, lækker bil? 

 

Det er noget, de fleste drømmer om, men ikke alle er villige til at give den krævede pris. I stedet for at spare op eller lade drømmen briste, er der desværre nogen, der vil det så gerne, at de er villige til at ty til kriminalitet og ligefrem stjæle en bil. I 2019 gik flere tusinde bilejere ud til en tom p-plads eller carport, kun for at sande, at deres bil var blevet stjålet. 

 

Mange er af den overbevisning, at biltyverier kun sker for personer med flotte, dyre biler, og at man derfor kun skal bekymre sig, hvis man ejer sådan en. Det er dog ikke altid tilfældet. Faktisk er det Volkswagen biler – og også de billigere af slagsen – der er hyppigst bliver udsat for biltyveri.

 

Biltyve udfører biltyverier med forskellige intentioner og tanker forud for tyveriet. Især 3 motiver for biltyveri er blevet bragt frem i lyset. Ved at kende til disse, kan du måske undgå selv at komme ud for at få stjålet din bil. 

 

De tre mest kendte motiver for biltyveri:

  • Spænding
  • Bestillingsarbejde
  • Bilens indhold

Hvilke biler går biltyve efter?

I forlængelse af de tre motiver for biltyveri er der også nogle bestemte typer biler, biltyvene kigger efter. Det er her, du kan gøre en indsats og blive klar over, om du og din bil er i risiko for at blive biltyvenes næste offer.

 

Hvis tyven har spænding som motiv, vil personen i de fleste tilfælde gå efter lettilgængelige biler, der er parkeret lidt for sig selv. Derudover vil de tjekke, at bilen ikke indeholder for meget elektronik, der kan besværliggøre tyveriet. 

 

  • Udgå af blive offer for en biltyv med dette motiv ved at parkere steder, hvor der holder mange andre biler parkeret i forvejen. Derudover er det et godt tip at have en synlig bilalarm eller andet “skræmmende” elektronik installeret i bilen. Dette vil med stor sandsynlighed skræmme tyven væk.

 

Er tyven derimod på bestillingsarbejde, har personen højst sandsynligt interesse i en bestemt bil. Skal en bil for eksempel sælges i udlandet, er det typisk meget dyre eller flotte nye biler, tyven vil gå efter. Skal bilen bruges til noget bestemt, for eksempel rambuk tyveri, vil tyven måske gå efter større og rubuste biler som varevogne og firhjulstrækkere.

 

  • For at undgå at blive offer for en biltyv med dette motiv, skal du altså passe ekstra på, hvis du ejer en bil, der matcher ovenstående beskrivelse. Her vil det også være en god idé at parkere et sted med mange andre biler, måske endda et sted hvor det er svært at komme ind og ud. Derudover er det altid en god idé, at få installeret en synlig bilalarm.

 

Hvis tyven er drevet af det sidstnævnte motiv, bilens indhold, er det oftest ikke selve bilen, der er i fokus, men derimod dens indhold. Det er altså det, tyven kigger efter. Biler hvor værdifulde genstande, såsom penge eller dyr elektronik, ligger synligt fremme vil altså ofte blive udvalgt her. Det kan dog også være store biler eller varevogne, som ser ud til at kunne indeholde værdifuldt indhold, der bliver valgt.

 

  • Det bedste tip til at undgå at blive offer for biltyve med dette motiv er selvfølgelig at tømme bilen, før tyven gør det. Har man ekstra tid og overskud, kan man endda imødekomme dem ved at åbne indtil det tomme handskerum samt gøre det muligt at se ind til et tomt bagagerum – så behøver tyven ikke selv tjekke, om der er noget værdifuldt i din bil.

Vær opmærksom

Overordnet set er det bedste råd til at undgå alle former for biltyveri, uanset motiv, at være opmærksom og fornuftig. Tænk over, hvor du parkerer og på hvilket tidspunkt af døgnet. Efterlad ikke din bil parkeret skumle steder længere tid ad gangen. Lad være at have værdifulde genstande liggende i bilen, og hvis du bliver nødt til at efterlade noget, så skjul det godt. Til sidst vil det som nævnt altid være en fordel at investere i en synlig bilalarm, da det vil skræmme de fleste tyve langt væk.

 

Selvom man følger alle gode råd, der findes, kan man stadig være uheldig. Sørg derfor for at have en god forsikring, der dækker biltyveri. Så er du altid på den sikre side.

 

Er du interesseret i flere anbefalinger eller gode råd, så sving forbi sikkerhavn.dk. Her er du sikker på at finde nyttig viden, du kan tage i brug med det samme.

Skriv et svar