Hus & have

En verden af plakatkunst – derfor er plakaten så populær

Kunstverdenen er forbeholdt de få, der har tid til at dyrke en eksklusiv hobby, og som sjældent behøver at kigge på prisskiltet, før de lægger varen i kurven. Men hvad med alle os, der er, som mennesker er flest? Os, der gerne vil have smukke ting til hjemmet, uden at skulle sælge ud af arvesølvet eller låne i friværdien? Vi har heldigvis andre muligheder. Det absolut mest trendende alternativ til Picasso og Kandinsky, når det kommer til vægdekoration, er kunstplakater. Og det er netop dette alternativs prisvenlighed, der gør plakatkunsten så populær.

Da de allerførste plakater så dagens lys, var det dog som så med de lave priser. Tiden omkring den industrielle revolution var også her, man begyndte at skabe plakater. Processen var en nogen anden, end den er i dag. Kunstneren måtte først skabe motivet med gode, gammeldags værktøjer som pensel, maling og papir. Herefter fulgte et tidskrævende arbejde med at gøre disse motiver klar til litografisk stentryk. Originale plakater med mange år på bagen har udviklet sig til samlerobjekter, fordi det er svært at genskabe denne tids udtryk.

I dag har vi tøjlet teknologien i en sådan grad, at vejen fra ide til færdigt tryk er ganske kort. Det er nemlig sådan, at rigtig meget kunst i dag skabes digitalt. Og den kunst, der stadig laves på papir eller lærred med blyant og maling, kan nemt gøre digital, så værket kan trykkes i lige så mange eksemplarer, som kunstneren ønsker. Og det er smart. For når noget bliver hurtigere, nemmere og lettere tilgængeligt, bliver det også billigere. Fordelen er, at du kan udsmykke væggene i hele dit hjem for brøkdelen af det beløb, du ville skulle samle sammen til originale kunstværker – altså værker, der kun findes ét enkelt eksemplar af.

Det gør det naturligvis også sværere at finde det særlige og unikke, fordi de samme motiver dukker op på hylderne hos flere forskellige forhandlere. Hvis du ikke har noget særligt behov for unikke kunstplakater, men bare gerne vil have smukke motiver til lave priser, er det bare at slå dig løs på et marked, der bugner. Hvis masseproduktionen ikke lige er dig, har du stadig mange muligheder for skønne plakater til hjemmet. Et godt tip er at gå efter en mindre plakatshop med egen produktion. Karakteristisk for en sådan shop er, at udvalget er lidt mindre, men til gengæld mere specielt. Har du lyst til et kig på unikke plakater til hjemmet, så se mere her.