Hus & have

Bolig i Spanien vs. Italien vs. Frankrig: For og imod guide 2023

Har du taget beslutningen om at investere i en bolig i Spanien, Italien eller Frankrig? Så har vi stablet en lille “for vs. imod” guide på benene for dig her, som vi håber vil kunne hjælpe dig lidt på vej til at tage den bedst mulige beslutning. For selvom at der findes mange smukke destinationer over hele verden, er Spanien, Italien og Frankrig blandt de mest eftertragtede valg for rigtig mange danskere. Hvert land tilbyder en unik blanding af kultur, gastronomi og charme, men hvilken af de tre destinationer en er den rigtige for dig? Lad os dykke ned under overfladen!

1. Spanien

Fordele:

1. Livsstil: Hvis du går efter en nærmest uendelig mængde sol, lækre sandstrande og en afslappet tilværelse, er Spanien måske lige stedet for dig. Den spanske livsstil er synonym med varme, solrige dage, siesta, sene middage og et rigt samsurium af gamle traditioner og glade festligheder.

2. Det Spanske Køkken: Hvem elsker ikke en god paella eller en tallerken med lækker sund og varieret tapas? Spaniens kulinariske scene er en dejlig smagsrejse som forsøder livet under solen.

3. Lavere Købsomkostninger: Overordnet set ligger gennemsnitspriser på ejendomme i Spanien, lavere end i både Italien og Frankrig. Det samme gælder de indledende købsomkostninger ved at købe en ejendom, som ligeledes kan være betydeligt lavere end hvad tilfældet er i Italien eller Frankrig. Set med investeringsbriller, er der tilmed den bonus, at du ikke bliver beskattet af evt. kapitalgevinster, så snart at du har ejet din ejendom i 6 år.

Ulemper:

1. Overskud af Ejendomme: I nogle spanske regioner, er der et stort udbud af ejendomme, hvilket medvirker til at priser, og dermed potentiale for prisforøgelse efter køb, holdes nede.

2. Bureaukrati: Nogle sammenligner det spanske bureaukrati med tyrefægtning – intenst og til tider meget frustrerende. Er du den utålmodige type, er Spanien måske ikke for dig.

2. Italien

Fordele:

a. Rig Kulturarv: Har du nogensinde drømt om at bo i et motiv fra et renæssancemaleri? Hvis det er tilfældet, har du bl.a. den slags muligheder i Italien.

b. Attraktive Priser: Når det kommer til valuta for dine penge, er det muligt at gøre gode handler i Italien, til trods for at påprisniveauet alt andet end lige, forsat ligger over det i Spanien.

Ulemper:

a. Begrænset Udbud: Italiens tiltrækningskraft betyder, at de bedste boliger på de mest turistede destinationer, ofte bliver solgt hurtigt.

b. Bureaukrati: Spaniens papirfnidder kræver virkelig tålmodiged – men forvent ikke at det bliver meget bedre i Italien.

3. Frankrig

Fordele:

a. Prisstabilitet: For den forsigtige investor skiller Frankrig sig ud, ved at være det mest stabile marked af de tre, hvis vi kigger tilbage på de seneste 30 års prisudvikling.

b. Livskvalitet: Forestil dig dette: en rolig morgen med friske croissanter, efterfulgt af en spadseretur i din egen lavendelmark. Det kan blive en realitet i Frankrig.

Ulemper:

a. Højere Omkostninger: Kvalitet kommer ofte med en pris, og generelt er prisniveauet dyrere i Frankrig. Dette gør sig både gældende for boligpriser, men også ift. leveomkostninger.

b. Bureaukrati: Ja, der var den skam igen – vi er trods alt kommet sydpå! Frankrig har nemlig også en vis forkærlighed for papirarbejde. Dog er denne ikke lige så ubredt som i Spanien og Italien.

Hvad skal du så vælge?

Valget mellem Spanien, Italien og Frankrig handler om mere end bare tal og målbare værdier. Det er meget personligt valg. Tænk over den type ferier, du ønsker at holde, den kultur, du befinder dig bedst i, og den investeringsform, som giver mest mening i din givne situation.

Måske er du tiltrukket af Italiens kunstneriske appeal, Frankrigs joie de vivre eller Spaniens solrige festivaler. Uanset hvad du hælder mest til, skal du huske, at en bolig i syden ikke kun er et økonomisk asset; det er en investering i minder, oplevelser og en bestemt livsstil.

Sæt dig tilbage, tag et glas vin, og forestil dig din ideelle dag i hvert af de 3 lande. Hvor føler du den største glæde og afslappethet? Måske det lige er gået op for dig, hvor din fremtidige sommerresidens ligger? Det håber vi. Skål for nye eventyr!