Mange har en espressomaskine i hjemmet, men er aldrig blevet gode til at bruge den, og får dermed ikke det optimale ud af hverken maskinen eller de kaffebønner, de køber. For dem, der gerne vil have mere ud af deres kaffe, kan det anbefales at investere i et barista kursus.
I løbet af sådan et barista kursus lærer man at smage kaffen til, så den hverken bliver sur eller bitter, men rammer en smag i mellem de to, hvor den er balanceret, sød og behagelig at drikke – som sort kaffe eller med mælk. For at lære at smage kaffen til, skal man lære at bruge en espressokværn. Det er nemlig den, der afgør, hvordan espressoen løber ud af maskinen. Bliver kaffen kværnet for fint, vil vandet, der på en espressomaskine trykkes ud med ni bar, have svært ved at blive trykket igennem kaffen, og espressoen vil blive overekstraheret. Det skaber en utroligt tyktflydende drik, der bliver meget bitter. Kommer man omvendt til at kværne kaffen for groft, vil man opleve at vandet løber så hurtigt igennem kaffen, at den ikke når at trække smag nok ud af den, og man vil opleve en tynd og sur drik, der kun minder om den gode kaffesmag. Derfor søges der i løbet af sådan et barista kursus efter at finde kaffens sweet spot et sted mellem de to, hvor den smager bedst.
I løbet af kurset vil man også få mulighed for at lære at skumme mælk, og hvis ambitionerne er høje nok, kan man forsøge sig med latte art, hvor man kan tegne hjerter eller små blomster i kaffen. For at det kan lade sig gøre at lave latte art, kræver det, at man skummer mælken, så der ikke kommer tydelige bobler i mælken, men at man i stedet opnår det, der i kaffeverdenen kaldes microfoam eller mikroskum. Når mælken får den konsistens, bliver den helt glat og blank i overfladen og ligner næsten flydende maling. Lærer man det skaber man et godt fundament for at lave en cremet og lækker cappucino med et lille hjerte på toppen. Og hvad er bedre end at kunne drikke sådan en cappucino i sit eget hjem hver morgen?