Der er flere grunde til, at der snakkes om havneudvidelse i Aarhus. En af de vigtigste grunde er, at Aarhus Havn er den største havn i Danmark og en vigtig knudepunkt for handel og logistik i landet, og den kan ikke håndtere mere gods end i dag.
Metropol for international handel
Som følge af den stigende globalisering og vækst i international handel er der et øget behov for større og mere moderne havnefaciliteter. Aarhus Havn ønsker derfor at udvide sin kapacitet og modernisere sine faciliteter for at kunne imødekomme fremtidige behov og sikre, at Aarhus fortsat kan spille en central rolle som logistik-knudepunkt i regionen.
En anden grund til, at der snakkes om havneudvidelse i Aarhus, er miljømæssige hensyn. En modernisering og udvidelse af havnen kan bidrage til at reducere CO2-udledning og luftforurening ved at gøre det lettere for skibe at lægge til i Aarhus og transportere varer på en mere effektiv og bæredygtig måde.
Endelig kan en havneudvidelse også give økonomiske fordele ved at tiltrække flere virksomheder og skabe nye arbejdspladser i området.
Havnens areal er på ca. 220 hektar er landareal.
Er der mad på Aarhus Havn?
Ja, der er forskellige muligheder for at få mad på Aarhus Havn eller meget tæt derpå.
Havnen har flere restauranter og cafeer, hvor man kan nyde en måltid eller en forfriskning med udsigt over vandet og havneområdet. Derudover er der også en række foodtrucks og madboder, der serverer forskellige slags mad, som f.eks. street food, sandwich, pizza, sushi og ikke mindst brunch i Aarhus og meget mere. Se eventuelt mere i de opdaterede guider hos Spiseguiden Aarhus.
Hvad end man er på udkig efter morgenmad, frokost, en hyggelig aften i godt selskab eller bare en hurtig snack på farten, så er der flere gode muligheder for at få noget at spise på Aarhus Havn.
Havn kan lidt af hvert
Havnen har flere forskellige terminalområder, herunder containerterminaler, bulkterminaler, ro/ro-terminaler og kajer til færger og krydstogtskibe. Derudover har havnen også faciliteter til håndtering af olie, gas og kemikalier.
Aarhus Havn håndterer årligt mere end 12 millioner tons gods og betjener over 7.000 skibe årligt. Havnen er desuden en af de mest automatiserede og digitaliserede havne i Nordeuropa, hvilket gør den i stand til at håndtere store mængder gods på en effektiv og bæredygtig måde.
Er en udvidelse af Aarhus Havn godt for miljøet?
En udvidelse af Aarhus Havn kan have både positive og negative miljømæssige konsekvenser. Det afhænger i høj grad af, hvordan havnen udvides og driftes.
En moderne og effektiv havn kan bidrage til at reducere CO2-udledning og luftforurening ved at gøre det lettere for skibe at lægge til og transportere varer på en mere effektiv og bæredygtig måde. Det kan også føre til en mere effektiv brug af transport-ressourcer og mindske behovet for landtransport og lastbiltrafik.
På den anden side kan en havneudvidelse også have negative miljøkonsekvenser, hvis den fører til øget forurening af luft og vand, ødelæggelse af naturområder eller en forøgelse af CO2-udledning på grund af øget aktivitet. Det er derfor vigtigt, at der tages hensyn til miljømæssige faktorer og at der implementeres miljømæssige tiltag for at minimere de negative konsekvenser af havneudvidelsen.
Aarhus Havn har udtalt, at de ønsker at fokusere på bæredygtighed og reducere havnens klimaaftryk, blandt andet ved at fremme en mere effektiv og bæredygtig transport af varer og ved at implementere grønne teknologier og energieffektive løsninger. Derfor kan en udvidelse af Aarhus Havn, hvis den planlægges og gennemføres på en bæredygtig måde, have positive miljømæssige konsekvenser.
En tunnel til til tunge trafik
Marselisborg-Tunnelen er et stort og komplekst projekt, der involverer mange forskellige fagfolk og entreprenører. Tunnelen er en vigtig del af Aarhus Kommunes planer for at forbedre trafikforholdene og fremme bæredygtig transport i byen, og det er derfor en højt prioriteret opgave for kommunen og de involverede parter.
Anlægsarbejdet forventes igangsat i 2025 og afsluttet i 2031