Hus & have

Hvad er en varmepumpe?

En varmepumpe er en del af et hjemmets varme- og kølesystem og installeres udenfor dit hjem. Ligesom en aircondition, f.eks. central air, kan den køle dit hjem, men den kan også levere varme. I de køligere måneder trækker en varmepumpe varme ud af den kolde udendørsluft og overfører den indendørs, og i de varmere måneder trækker den varme ud af indeluften for at køle dit hjem. De drives af elektricitet og overfører varme ved hjælp af kølemiddel for at give komfort året rundt. Fordi de håndterer både køling og opvarmning, behøver husejere måske ikke at installere separate systemer til at opvarme deres hjem. I koldere klimaer kan en elektrisk varmestrip tilføjes til indendørsventilatoren for ekstra kapacitet. Varmepumper brænder ikke fossile brændstoffer som f.eks. kedler, hvilket gør dem mere miljøvenlige.

Typer af varmepumper

Der findes 3 primære varmepumpeløsninger , hver med deres unikke egenskaber, bæredygtighed og anvendelsesmuligheder.

Hver af disse varmepumpeløsninger har sin egen styrke og egnet i forskellige scenarier, hvilket giver dig mulighed for at vælge den løsning, der bedst opfylder jeres opvarmningsbehov på en mere bæredygtig måde.

Det er en god idé at investere i en luft til vand varmepumpe, hvis dit hus i øjeblikket er opvarmet af et fyr – olie, naturgas eller pillefyr – gulvarme, eller elradiatorvarme.

Luft til luft varmepumper overfører varme mellem indeluft og udendørsluft og er mere populære til boligopvarmning og køling. Et godt valg til sommerhuset eller som supplerende varmekilde i helårsboliger. Den er også rigtig god til nedkøling på varme sommerdage.

Jordvarme, også kaldet geotermiske varmepumper, overfører varme mellem luften inde i dit hjem og jorden udenfor. Disse er dyrere at installere, men er typisk mere effektive og har lavere driftsomkostninger på grund af den konstante jordtemperatur året rundt.

Hvad bruger man varmepumper til?

Husejere, der har brug for et nyt varme- eller kølesystem, bør overveje den klimatype, de bor i, inden de køber en varmepumpe. Varmepumper er mere almindelige i mildere klimaer, hvor temperaturen typisk ikke falder under frysepunktet. I koldere områder kan de også kombineres med kedler for energieffektiv opvarmning på nær de koldeste dage. Når temperaturen udenfor falder for lavt til, at varmepumpen kan fungere effektivt, vil systemet i stedet bruge kedlen til at generere varme. Denne type system kaldes ofte et dobbeltbrændstofssystem – det er meget energieffektivt og omkostningseffektivt.