Hus & have

Tid til radonmåling – beskyt dit hjem nu!

Radonmålesæsonen nærmer sig, og det er det perfekte tidspunkt at tage ansvar og bestille radondosere for at sikre en sund indendørs luftkvalitet.

Radon er en usynlig, lugtfri og radioaktiv gas, som kan være farlig, hvis man udsættes for høje niveauer over længere tid. Ifølge Strålebeskyttelsesmyndigheden rammes cirka 500 personer i Sverige hvert år af lungekræft på grund af radon. Socialstyrelsen har fastsat en grænseværdi på 200 Bq/m³ (becquerel per kubikmeter luft), som ikke bør overskrides i boliger, skoler og børnehaver. Det anslås, at næsten 400.000 boliger i Sverige har forhøjede radonniveauer, hvilket understreger, hvor vigtigt det er at måle radon og handle, hvis niveauerne er for høje.

Radon kan trænge ind i boliger fra forskellige kilder såsom jord, byggematerialer (som blåbetong) og i nogle tilfælde husholdningsvand. For at få et præcist billede af radonniveauerne i din bolig bør målingen foretages som en langtidsmåling, der varer mindst 60 dage i fyringssæsonen, som løber fra 1. oktober til 30. april. Dette er den mest pålidelige måde at beregne et års gennemsnit for radonindholdet i dit hjem.

At måle radon er en simpel proces:

  • Bestil radondosere: Start med at bestille dosere fra en troværdig leverandør.
  • Placér doserne korrekt: Når doserne ankommer, placerer du dem efter de medfølgende instruktioner.
  • Send doserne til analyse: Når måleperioden er afsluttet, sendes doserne retur til analyse.
  • Få din rapport: Inden for cirka en uge modtager du en detaljeret rapport, der viser, om radonniveauerne i dit hjem er sikre eller overskrider grænseværdien.

Hvis rapporten viser, at radonkoncentrationen overstiger 200 Bq/m³, er det vigtigt at tage skridt til at reducere radonindholdet.

Her er nogle situationer, hvor det er klogt at få målt radon:

  • Ved køb eller salg af bolig: For at sikre et sundt hjem og informere potentielle købere.
  • Ved ombygning eller tilbygning: Ændringer i huset kan påvirke radonindtrængningen, så en ny måling er nødvendig.
  • Ved ændringer i ventilation eller varmesystem: For at sikre, at de nye installationer ikke medfører højere radonniveauer.
  • Ved nybyggeri: Sørg for, at radonmåling er en del af byggeprocessen, så du sikrer et sundt hjem fra starten.
  • Hvis det er mere end 10 år siden sidste måling: Forholdene kan ændre sig over tid, så regelmæssige målinger er vigtige.
  • Hvis du har mistanke om radon: Ved den mindste mistanke, bør du straks foretage en radonmåling.

Bestil din radonmätning nu og sørg for, at din indendørsluft er sund og sikker!

Relateret information
Für eine fundierte Übersicht zu Radon-Messgerät sind Sie hier genau richtig. Mehr über Radon-Messgerät finden Sie auf dieser Seite.
Wenn Sie sich für Lungenkrebs interessieren, finden Sie hier alles. Die Seite über Lungenkrebs bietet viele Details.