Is er en fantastisk dessert, som de fleste kan være med på. Der er nemlig smage og teksturer, der passer til enhver smag og præference.
Men der er stadig et antal af mennesker, der lider af allergier eller har taget bestemte standpunkter, der forhindrer dem i at kunne spise is lavet af den almindelige opskrift. Heldigvis er der kommet nye opskrifter frem, der tilgodeser disse mennesker.
Nu findes der både is til glutenallergikere, laktoseallergikere og veganere. Her kan du læse mere om, hvordan disse forskellige varianter af is laves.
Glutenfri is
Glutenfri is er en type af is, der ikke indeholder gluten. Dette gør det muligt for dem med cøliaki eller glutenintolerans at nyde et lækkert stykke is og stadig holde sig under deres daglige grænser for glutenindtag. Hvordan man laver glutenfri is varierer lidt fra opskrift til opskrift, men det kan generelt siges, at man skal bruge ingredienser som rismel, maizena og tapioca mel i stedet for hvedemel. Dette sikrer, at isen holder den samme konsistens som almindelig is, men uden det potentielt skadelige gluten.
Laktosefri is
Laktosefri is er en anden type af is, der ikke indeholder laktose. Dette gør det muligt for dem med laktoseintolerans at nyde lidt af den kolde sukkervarer uden at få de gener, som ofte ledsager laktoseindtagelse. Laktosefri is kan laves ved at erstatte mælkebaserede ingredienser som fløde, yoghurt eller mælk med sojaprodukter.
Vegansk is
Vegansk is er en tredje type af is, der ikke indeholder nogen animalske produkter som æg, mælk eller smør. Dette gør det muligt for veganere at få lov til at nyde et stykke kold sødme uden at skulle kompromittere deres overbevisninger. Vegansk is er let at lave ved blot at bruge plantebaserede ingredienser til produktionen af isen – man kan fx bruge havregryn, mandler eller kokosmælk.
Uanset hvilken type is du vælger, kan du tilføje forskellige smagstilsætninger for at sikre, at den er lige præcis, som du vil have den!