Brug af traditionel viden til søgen efter bioaktive naturstoffer

Diana Jæger | Mar 2019 | #D6BC81 |

Diana Jæger
ph.d.,
Research Scientist,
River Stone Biotech

Christoph Crocoll
Dr. rer. nat.,
Facility Manager Mass Spectrometry
and Metabolomics,
DynaMo Center,
Københavns Universitet

Planter er en stor ressource af unikke naturstoffer, da de som immobile organismer har udviklet en stor variation af stoffer, som er essentielle for deres forsvar, kommunikation og tilpasning til omgivelserne.  Mennesket har gennem årtusinder udnyttet dette ved at bruge planteekstrakter i traditionel medicin, og selv med de syntetiske metoder, der findes i dag, så er meget medicin stadig helt eller delvist baseret på naturstoffer, blandt andet fra planter.1  Mange traditionelle folkefærd har stadig uvurderlig viden om planter og brugen af disse, da der gennem generationer har været praktiseret traditionel medicin og videregivet viden. Det aborigine folk i Australien repræsenterer en af verdens ældste kulturer, og de har været bosat på det australske kontinent i mere end 40.000 år.2  De mere end 500 aborigine grupper, som har eksisteret, har tilpasset sig de utrolig forskellige miljøer, der findes i Australien, og de har derfor udviklet traditionel medicin ud fra de naturressourcer, som har været tilgængelige i lige præcis de omgivelser og områder, hvor gruppen har levet i.3  Der findes derfor en unik viden om medicinale planter og deres brug, som er forskellig mellem aborigine grupper.4 Den europæiske kolonisering medførte, at mange aborigine grupper blev splittet og nogle grupper forsvandt, og derved er megen værdifuld viden desværre gået tabt.4,5  Et plantegenus, som har været brugt af aborigine grupper for ritualer, fødevareressource og medicin er Acacia sensu stricto (Fabaceae: Mimosoideae); et genus, som er fordelt udover mange forskellige klimazoner, hvilket har givet en utrolig diversitet med arter tilpasset tropiske zoner, tørre zoner og tempererede zoner.6-8 En art, som tidligere ikke har været dybdegående undersøgt, er Acacia ligulata, der er en af de mest udbredte Acacia arter i Australien.  I litteraturen er det beskrevet, at A. ligulata har været traditionel brugt; blade og bark som en drik imod forkølelse, hoste og lungeinfektioner;9 barken har...