Psoriasis associeret med antipsykotika – en case-rapport

Camelia-Eugenia Bujor | Mar 2019 | Psykiatri |

Camelia-Eugenia Bujor
afdelingslæge, Psykiatrien,
Aalborg Universitetshospital

Antipsykotika er en heterogen gruppe af lægemidler, og disse kan give uventede bivirkninger. I denne artikel er der fokus på en mulig sammenhæng mellem psoriasis og antipsykotika.  Psoriasis er en kronisk inflammatorisk hudsygdom karakteriseret ved overdreven vækst og afvigende differentiering af keratinocytter. Etiologien af psoriasis er ikke fuldstændigt forstået, men involverer både genetiske risikofaktorer og miljøfaktorer.  Genetiske analyser viser, at gener forbundet med udvikling, differentiering og/eller funktion af immunceller, samt gener, der er vigtige for epidermal differentiering og hudbarriere funktion er involveret.1 Flere faktorer er kendt for at forværre psoriasis, som for eksempel traumatisk skade på huden, fysisk og psykisk stress, koldt vejr og overdreven alkoholindtagelse samt visse lægemidler, som for eksempel lithium, beta-blokkere, carbamazepin, natriumvalproat, men også antipsykotika. Alle disse stoffer har immunmodulerende virkninger.2,3 Case Patienten er en ung kvinde diagnosticeret med ICD-10 F20.0 paranoid skizofreni. Hun har ingen dispositioner til psoriasis. Da hun var to år, var hun til undersøgelse to gange hos den praktiserende læge på grund af eksem på øjenlågene og i hendes håndflade. Da hun var fem, havde hun en anden kontakt med sin læge - denne gang om fødselsmærker og en plantar vorte. Patienten blev diagnosticeret med skizofreni, da hun var 17 år gammel. Tidspunktet hvor hun fik diagnosen refereres til som T0. Derefter påbegyndte hun behandling med Quetiapin og fik taget relevante prøver i denne forbindelse. To måneder senere blev Simvastatin tilføjet på grund af forhøjet kolesteroltal. I de følgende måneder oplevede patienten uacceptabel vægtøgning. Ved T0 plus syv måneder blev behandlingen med Quetiapin seponeret og Aripiprazol initieredes med en dosis på 5 mg/dag, som gradvis blev øget til 15 mg/dag inden for to måneder. Ved T0 plus 12 måneder initieredes behandling med Melatonin på grund af søvnløshed.  Melatonin blev afbrudt ved T0 plus 20 måneder. Samtidig blev behandling med Sertralin initieret. Dosis...