Kræft i mund og svælg

Kræft i mund og svælg

Elsebeth Lynge | Apr 2018 | Onkologi |

Elsebeth Lynge
professor,
sygehusledelsen,
Nykøbing Falster Sygehus,
Københavns Universitet

 Danmark er der godt 900 nye tilfælde af kræft i mund og svælg om året. Ca. to tredjedele af disse tilfælde forekommer hos mænd. Tobaksrygning og stort alkoholforbrug er kendte risikofaktorer, men også infektion med human papillomavirus øger risikoen for en del af kræfttyperne i mund og svælg.

I et stort anlagt nordisk studie har vi søgt efter mulige ekstra risikofaktorer relateret til patienternes arbejde. Data kommer fra NOCCA-studiet, hvor samtlige indbyggere i de nordiske lande ved folketællingerne i perioden 1960-1990 er fulgt op for efterfølgende kræfttilfælde registreret i de nordiske cancerregistre. 

I undersøgelsen indgår 22.772 personer med kræft i mund og svælg hos mænd og 12.422 tilfælde hos kvinder. For hver erhvervsgruppe er sygdomsforekomsten sammenlignet med den, vi kender fra hele befolkningen.

Læs hele artiklen her.