Mejeriprodukter og udvikling af type 2-diabetes

Mejeriprodukter og udvikling af type 2-diabetes

Daniel Borch Ibsen | Mar 2018 | Almen praksis | Sygeplejersken |

Daniel Borch Ibsen
ph.d.-studerende,
Institut for Folkesundhed,
Sektion for Epidemiologi,
Aarhus Universitet

Marianne Uhre Jakobsen
DTU Fødevareinstituttet,
Afdelingen for Kost,
Sygdomsforebyggelse og Toksikologi,
Danmarks Tekniske Universitet

Kost er en vigtig komponent i udviklingen af type 2-diabetes. Flere store interventionsstudier har demonstreret, at kost- og livsstilsændringer kan mindske risikoen for type 2-diabetes.

Der er blandt andet evidens for, at et forhøjet energiindtag, højere end energiforbruget, over tid øger risikoen for overvægt og fedme, der er en risikofaktor for type 2-diabetes. Men sammensætningen af kosten bliver fortsat diskuteret blandt ernæringsforskere; her under en mulig sammenhæng mellem mejeriprodukter og udvikling af type 2-diabetes.

Indtaget af mejeriprodukter er højt i Nordeuropa sammenlignet med Sydeuropa og Asien. De danske kostråd anbefaler indtag af lav-fedt mejeriprodukter (fedtprocent <3,5%) frem for fuldfede mejeriprodukter (fedtprocent ≥3,5).

Læs hele artiklen her.