Neurofilament Light Chain

Neurofilament Light Chain – en potentiel biomarkør til monitorering af MS

Tobias Sejbæk | Feb 2018 | Neurologi | Multipel Sklerose |

Tobias Sejbæk
1. reservelæge,
Skleroseklinikken,
Sydvestjysk Sygehus og
Odense Universitetshospital

At kunne forudsige prognose for nydiagnosticerede med multipel sklerose (MS) eller respons på biologisk behandling ud fra en biomarkør er essentielt for bekæmpe MS bedst muligt.

Neurofilament light chain (NfL) er den mest lovende biomarkør, vi hidtil har haft i forhold til MS, men der er stadig et stykke vej fra forskningslaboratoriet og ud til virkeligheden på skleroseklinikkerne.

Bioanatomi
Intermediær filamenterne i centralnervesystemet (CNS) består af gliale filamenter og neurofilamenter. Neurofilamenterne indgår i neuronernes axoplasma og er en vigtig del af cytoskelettet i axoner og dendritter. Deres funktion er at give styrke og beskytte axonet og dendritterne overfor mekanisk påvirkning og ændringer i pH-værdi. Der findes tre tykkelser af neurofilamenter, hvoraf NfL på 68 kilodalton er den mindste.

Læs hele artiklen her.