højden i barndommen

Højde i barndommen er associeret med udvikling af malignt melanom

Kathrine Damm Meyle | Dec 2017 | Dermatologi |

Kathrine Damm Meyle
ph.d.,
Afdeling for Klinisk Epidemiologi, Bispebjerg og Frederiksberg
Hospital

Samtlige københavnske skolebørn født i perioden 1930-1989 er årligt blevet målt og vejet i alderen 7-13 år. Disse højde- og vægtmålinger er siden blevet indsamlet i det Københavnske Skolelægejournal-register, som på nuværende tidspunkt indeholder oplysninger på mere end 370.000 børn. Ved hjælp af cpr-numre har Afdeling for Klinisk Epidemiologi (AKE) gennem de senere år koblet information fra det Københavnske Skolelægejournal-register til en række danske nationale sundhedsregistre for at undersøge sammenhængen mellem kropsstørrelse i barndommen og udvikling af forskellige former for sygdomme i voksenlivet, heriblandt malignt melanom.

Tidligere studier har rapporteret en positiv association mellem højde i voksenalderen og malignt melanom, men viden om hvorvidt denne sammenhæng allerede opstår i barndommen har været begrænset. Nu viser to nyligt publicerede artikler fra AKE, at høje børn har en øget risiko for senere at udvikle forskellige former for malignt melanom (inklusiv superficielt spredende malignt melanom, nodulært malignt melanom og uklassificeret malignt melanom).

Læs hele artiklen her.