Flere bør vaccineres mod influenza – alt for få i risikogrupperne bliver vaccineret

Tyra Grove Krause | Dec 2017 | Sygeplejersken | Apoteket |

Tyra Grove Krause
overlæge,
Afdeling for Infektionsepidemiologi,
Statens Serum Institut

Det er svært at vurdere præcis, hvor mange der rammes af influenza hver sæson. Et skøn er 5% af befolkningen. I løbet af en ti-årig periode rammes den enkelte kun en-tre gange, så influenza er ikke noget, man får hvert år. De, der rammes, får pludseligt indsættende høj feber, hoste, ondt i halsen, træthed og muskelømhed i fem til syv dage og efterfølgende svækkelse, der kan vare i flere uger. Komplikationer kan være lungebetændelse, og når for få risikogrupperne bliver vaccineret kan resultere i forværring af deres underliggende sygdom, for eksempel KOL, astma, hjertesygdom eller diabetes.

Årligt dør 1000-2000 personer som følge af influenza. Antallet varierer fra år til år, og er afhængig af flere faktorer: Hvilken influenzatype er der tale om? Hvor godt virker vaccinen mod den virustype, der cirkulerer samt den generelle immunitet i befolkningen overfor den pågældende virustype?

Læs hele artiklen her.