Mundsvælgkræft

Påvisning af HPV i materiale fra finnålsaspirater fra knude på halsen som led i udredningen af mundsvælgkræft

Hani Ibrahim Channir | Dec 2017 | Vaccination | Onkologi |

Hani Ibrahim Channir
læge, ph.d.-studerende,
Øre-næse-halskirurgisk og
Audiologisk Klinik,
Rigshospitalet

Katalin Kiss
overlæge,
Patologiafdelingen,
Rigshospitalet

Christel Bræmer Lajer
overlæge, ph.d.,
Øre-næse-halskirurgisk og
A udiologisk Klinik,
Rigshospitalet

Christian von Buchwald
professor, overlæge, dr.med.,
Øre-næse-halskirurgisk og
Audiologisk Klinik,
Rigshospitalet

Mundsvælgkræft induceret af humant papillomavirus (HPV) har været i voldsom stigning i de seneste par årtier. Et nyt studie fra Rigshospitalet viser fortsat stigning i perioden 2011-2014 og forventes nu at ramme ca. 450 danskere årligt. Mundsvælgkræft kan dermed ende med at blive mere udbredt end livmoderhalskræft i Danmark.

Sygdommen skyldes i størstedelen af tilfældene HPV-type 16 og rammer især yngre mænd i den arbejdsdygtige alder, som ikke har røget eller haft et overforbrug af alkohol. Stigningen af HPV-infektioner i mundsvælget tilskrives især ændrede seksuelle vaner i befolkningen (især praktisering af oralsex) og et øget antal partnere. Dette har foranlediget ny debat om, hvorvidt drenge bør tilbydes HPV-vaccination på lige fod med piger.

HPV-induceret mundsvælgkræft er overvejende lokaliseret i gane- og tungemandlerne, og sygdommen debuterer ofte med en cystisk metastase på halsen samt en typisk ikke palpabel primærtumor. Primærtumoren er ofte ikke synlig, hvilket primært skyldes, at HPV-induceret mundsvælgkræft udgår fra epitelet i kløfterne i mandlerne, til forskel fra de HPV-negative, som udgår fra overfladeepitelet.

Læs hele artiklen her.