prostatacancer

Behandling af prostatacancer – nyheder fra ESMO 2017

Redas Trepiakas | Dec 2017 | ESMO 2017 | Onkologi |

Redas Trepiakas
overlæge,
Onkologisk Afdeling,
Sjællands Universitetshospital, Næstved

Kastrationsbehandling har været kendt siden ca. 1941 og er en meget effektiv behandling, der dog kun virker i begrænset tid. Efter nogle år, eventuelt kun nogle måneder på kastrationsbehandling, vil PSA begynde at stige, og canceren progrediere, det vil sige, at canceren bliver kastrationsresistent. Docetaxel (sammen med fortsat kastration) har været anvendt til behandling af patienter med metastaserende kastrationsresistent prostatacancer (mCRPC) siden 2004.1 I lang tid var docetaxel den eneste behandling til mCRPC med påvist effekt på overlevelse. Senere blev abiraterone,2,3 enzalutamide,4,5 cabazitaxel6 og alpharadin3,7 godkendt til behandling af mCRPC (sammen med fortsat kastration) på grund af påvist forlænget overlevelse (på tre-fire måneder). Behandling i tidlig kastrationssensitiv fase Hvis behandlingen er effektiv, når sygdommen er i progression, behøver man så vente på, at kastrationsbehandlingen svigter? Det er belyst i studier, hvor behandling med docetaxel er undersøgt i tidlig kastrationssensitiv fase og vist at have udmærket effekt. I to studier: CHAARTED8 og STAMPEDE9 var der overlevelsesgevinst på ca. 13-15 måneder, hvilket er væsentlig mere end effekten af samme kemoterapi i kastrationsresistent fase (ca. fire måneder). Hvis behandling til tidligere sygdomsfase virker så godt for docetaxel, er spørgsmålet, om det vil virke på andre behandlinger? Resultater fra LATITUDE10 og STAMPEDE11 studierne, som blev præsenteret på ASCO 2017, viser, at tidlig abiraterone, tilføjet til kastration, er en effektiv behandling, som giver signifikant bedre sandsynlighed for tre års overlevelse i forhold til kastration alene. Således kan både docetaxel og abiraterone anvendes i kastrationssensitiv fase. Sammenligning af behandlinger Hvis man kan vælge både abiraterone og docetaxel i kastrationssensitiv fase, hvilken behandling er så bedst? Kan man sammenligne de to behandlinger? Ingen studier er udført med henblik på direkte sammenligning af tidlig abiraterone og tidlig docetaxel, men i STAMPEDE-studiet, hvor der løbende tilføjes nye interventionsarme, (som sammenlignes med ”standart of care” arm), var en af armene...