Vaccination af risikogrupper

Maria Wessman | Dec 2017 | Sygeplejersken | Vaccination |

Maria Wessman
læge, ph.d., Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse, Sektor for Epidemiologi og
Smitteberedskab,
Statens Serum Institut

En række infektionssygdomme kan forebygges ved vaccination. Der kan være indikation for vaccination af risikogrupper. Den øgede risiko kan for eksempel skyldes alder, erhvervseksposition, medicinske tilstande eller, at der foreligger en særlig risiko forbundet med influenzasmitte. Pneumokokvaccination Streptococcus pneumoniae (pneumokokker) kan blandt andet forårsage invasiv pneumokoksygdom i form af hjernehindebetændelse (meningitis) samt blodforgiftning (sepsis). Dødeligheden ved disse tilstande er 18%. Pneumokokker er desuden en hyppig årsag til alvorlig lungebetændelse, mellemørebetændelse samt bihulebetændelse. Bakterierne forekommer naturligt på slimhinderne i næse og svælg (bærertilstand) hos raske, og smitter fra person til person via dråbespredning (nys, hoste eller direkte kontakt). Der findes over 90 forskellige stammer (serotyper) af pneumokokbakterien, og det varierer, hvordan fordelingen af disse ser ud. Læs hele artiklen her.