idiopatisk skoliose

Idiopatisk skoliose og cancer

Ane Simony | Nov 2017 | Reumatologi |

Ane Simony
reservelæge, ph.d.,
Rygkirurgisk Center,
Middelfart Sygehus,
Sygehus Lillebælt

Adolescent idiopatisk skoliose (AIS) er en pludselig opstået deformitet i rygsøjlen, som opstår blandt unge drenge og piger i forbindelse med deres vækstspurt i teenageårene, og medfører en rotation af ryghvirvlerne i forhold til hinanden. Sygdommen udvikler sig gradvist, mens ryggen når sin sluthøjde og medfører en krumning af rygsøjlen, som er C eller et S i frontalplanet.

Den gradvise rotatoriske forskydning af ryghvirvlerne medfører ligeledes en rotation af torso, hvorfor der opstår skulder og flanke asymmetri, hvilket oftest fører til diagnosticering af tilstanden. Årsagen til denne vækstforstyrrelse i ryggen er forsat ukendt, men flere studier tyder på et genetisk bidrag til udviklingen af sygdommen, ligesom arvelighed er rapporteret. Incidencen af AIS er 1-2% i Norden, hvoraf kun ca. 10% kræver behandling.

Patienter, der mistænkes for at have en asymmetrisk ryg, sendes ofte til røntgenundersøgelser allerede i børnealderen, og såfremt man finder skoliose, der kræver behandling eller observation, gentages røntgenbillederne oftest med seks måneders mellemrum, indtil patienten er fuldt udvokset.

Læs hele artiklen her.