JAK Inhibitorer til RA-behandling

Annemarie Lyng Svensson | Aug 2017 | EULAR 2017 | Reumatologi |

Annemarie Lyng Svensson
læge, ph.d.,
Videncenter for Reumatologi
og Rygsygdomme,
Rigshospitalet Glostrup

Reumatoid artrit (RA) er en systemisk autoimmun sygdom associeret med progressiv leddestruktion, signifikant kompromitteret livskvalitet og reduceret middellevetid. Den nuværende behandlingsstrategi ved RA er at påbegynde hurtig behandling med methotrexat og eskalere behandlingsniveauet afhængig af sygdomsaktiviteten. Behandlingsmålet er at opnå hurtig sygdomsremission. Såfremt methotrexat med hurtig dosisøgning til 25 mg har utilstrækkelig effekt, tillægges yderligere csDMARD (conventional syntetic disease-modifying antirheumatic drugs) (methotrexat, salazopyrin, hydroxycloroquin og leflonamid). Såfremt tillæg af yderligere csDMARDs har utilstrækkelig effekt eller ikke tolereres som følge af bivirkninger, anvendes biologisk DMARD (TNF-hæmmere: Adalimumab, certolizumab, eternacept, golimumab, infliximab), abatacept, rituximab, tocilizumab eller biosimilære DMARDs. Læs hele artiklen her.