gram_negative_bakterier

Gram-negativ bakteriæmi kan være første præsentation af okkult cancer

Kirstine Kobberøe Søgaard | Apr 2017 | Onkologi |

Kirstine Kobberøe Søgaard
læge, ph.d.,
Klinisk Epidemiologisk Afdeling,
Aarhus Universitetshospital og
Klinisk Mikrobiologisk Afdeling,
Aalborg Universitetshospital

Bakteriæmi er en hyppig årsag til indlæggelse med en årlig incidens omkring 200 pr. 100.000 personer, hvoraf ca. halvdelen er erhvervet uden for sygehus. Blandt patienter med cancer er incidensen endnu højere. Den hyppigst isolerede mikroorganisme i blodet er E.coli, hvor fokus oftest er urinveje eller abdomen, men forbliver ukendt hos op mod 20-30% af tilfældene.

Der er en velkendt association mellem flere forskellige bakterier (for eksempel Streptococcus gallolyticus, Clostridium septicum, og Bacteroides fragilis) og forekomsten af kolorektal cancer. Ved fund af disse bakterier i en bloddyrkning vil kliniske mikrobiologer ofte anbefale den behandlende kliniker at bestille en koloskopi til udelukkelse af cancer. Nyere studier tyder på, at også E.coli kan spille en rolle i udviklingen og progressionen af kolorektal cancer. Dertil kommer, at patienter med urinvejsinfektioner måske har en forøget forekomst af urinvejscancer.

Vores hypotese var, at bakteriæmi med Gram-negative bakterier kan være første præsentation af cancer, herunder fortrinsvis cancer i abdomen og urinveje. En svulst, der inddrager tarmmucosa eller urotel kan facilitere hæmatogen spredning af koloniserende bakterier. Derudover kan en cancer-relateret immunsuppresion tænkes at øge risikoen for klinisk infektion. Endelig er det også muligt at bakterierne er direkte involveret i carcinogenesen således, at bakterierne koloniserer godartede polypper og stimulerer proliferation eller translokation til maligne celler.

Læs hele artiklen her.