ung pige ryger

Slår dit liv dig ihjel? – en blodprøve med perspektiver

Jesper Eugen-Olsen | Mar 2017 | Onkologi |

Jesper Eugen-Olsen
seniorforsker, ph.d.
Klinisk Forsknings Center,
Hvidovre Hospital

Kronisk inflammation (også kaldet low-grade inflammation) kan være en af årsagerne til udvikling af en lang række sygdomme, herunder lungecancer. Kronisk inflammation er en ikke-defineret tilstand, som ofte er beskrevet ved øget antal immunceller og aktiveringsmarkører herpå, øget niveau af pro-inflammatoriske cytokiner og kemokiner, samt forhøjet niveau af akut-face reaktanter. Kronisk inflammations-niveauet kan være påvirket af en række faktorer, herunder genetisk profil, miljøbelastninger samt virale eller bakterielle infektioner. Vi ved det godt. Vi skal leve sundt. Motionere, spise masser af grøntsager, passe på med alkoholen og bestemt ikke ryge. Alligevel lader der til at være forskel individer imellem. Nogle bliver gamle på trods af årtiers rygning, mens andre rygere udvikler lungecancer i en relativ tidlig alder. Der er ingen tvivl om, at vi bliver bedre og bedre til at risikoprædiktere det enkelte menneske. Ikke mindst den genetiske revolution har gjort genetikken til hvermandseje med udbydere som 23andme.com. Udover de statiske data som den genetiske profil bliver de dynamiske data bedre og bedre belyst. Samspillet mellem genetikken og miljøet afspejler sig i epigentikken, som igen afspejler sig i individets immunforsvar og risiko for sygdom. Læs hele artiklen her.