Nordisk kost og kræft

Cecilie Kyrø | okt 2016 | Sygeplejersken |

Cecilie Kyrø
postdoc, ph.d.,
Center for Kræftforskning,
Kræftens Bekæmpelse

Anja Olsen
seniorforsker, ph.d.,
Center for Kræftforskning,
Kræftens Bekæmpelse

Ny forskning viser, at den nordiske kost ikke kun kan høste gastronomisk anerkendelse, men at den også kan være gavnlig for vores helbred og måske forebygge kræft. Der er ingen tvivl om, at danskernes kost med for meget tilsat sukker og mættet fedt1 er medvirkende til vores høje forekomst af livsstilssygdomme, herunder visse kræftformer. Vi har i Danmark længe fokuseret på mad fra andre kulturer, når vi har tænkt sundhed og velsmag. Særligt middelhavskosten har været fremhævet som en sund regional kost. Sunde komponenter i middelhavskosten er for eksempel olivenolie og grøntsager. Desværre er det ikke blot de sunde dele af middelhavskosten, vi har taget til os i Danmark - vi har også udskiftet det sunde rugbrød med hvidt brød. Så hvad skal man gøre for at få danskerne til at spise sundere? Vægtstabsstudier blandt overvægtige har vist, at det er mere vanskeligt at få forsøgspersonerne til at spise en sund middelhavskost sammenlignet med en sund kost baseret på mere traditionelle fødevarer.2,3 Så måske er det nemmere at få befolkningen til at spise mere af sunde traditionelle fødevarer såsom rugbrød og sild. Fattigmandskost og michelin-stjerner Med dette afsæt har vi defineret et nordisk kostindeks med inspiration fra, hvordan der er forsket i sundhedsaspekter af middelhavskosten gennem årtier. Vores kriterier for udvælgelse af de nordiske fødevarer var, at vi på forhånd havde videnskabeligt belæg for at antage, at fødevarerne var sunde, at fødevarerne var mulige at dyrke/opdrætte i den nordiske natur, samt at de allerede var en velkendt del af den danske kost. Det var derfor ikke vores ærinde at se på de mere specielle fødevarer, som fylder meget i det gastronomiske nordiske køkken, for eksempel skovsyre og ramsløg, men at se på den traditionelle tilgængelige danske kost. Ydermere var vi begrænset af, at vi kun kunne se på fødevarer, vi...